Schengen Vizesi Birimi

SCHENGEN VİZESİ

Schengen Vizesi Nedir?

Vize, Schengen bölgesindeki üye ülkelerden biri tarafından, herhangi bir 180 gün içerisindeki 90 güne kadar olan süre boyunca üye ülkeler bölgesinden geçiş yapma veya bölgede kalma görüşüyle verilen bir yetkidir.

Normal (C) bir Schengen vizesi, vize sahibinin herhangi bir 180 günlük süre içerisinde 90 güne kadar kalmasını sağlar ve aşağıdaki ülkeleri içeren bölge içerisinde geçerlidir:
Yunanistan, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lichtenstein, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre (Schengen Bölgesi).

 

Kimlerin bir Schengen vizesine ihtiyacı vardır?

Schengen vizesine ihtiyacınızın olup olmaması uyruğunuza bağlıdır. Vatandaşlarının Schengen bölgesinde 90 güne kadar olan kalışlar için Schengen vizesine ihtiyacı olan veya olmayan ülkelerin listesi için bkz.

 

Havaalanı Transit Geçiş Vizesi (ATV)

Belirli üçüncü ülkelerin vatandaşları, bir Schengen üye ülkesindeki havaalanında uçak değiştireceklerinde bir havaalanı transit geçiş vizesine (ATV) ihtiyaç duyabilirler. Bkz. ortak liste ve vatandaşlarının ATV'ye ihtiyaç duyduğu ülkelerin listesi. Aynı zamanda bkz., ATV gerekliliğinden muafiyetler.

 

Önceden Görüş Alma

Bir Schengen üye ülkesi, belirli üçüncü ülkelerin vatandaşlarına ait başvuruların incelenmesi sırasında, diğer üye ülkelerin merkezi otoritelerinin kendi merkezi otoritelerinden görüş almasını gerektirebilir. Bu görüş alma süreci yedi yıla kadar sürebilir. Bu nedenle, vize müracaat sahipleri vize başvurularını yaparken bunu göz önünde bulundurmalıdır. Görüş almanın gerekli olduğu ülkelerin listesi için bkz.

 

AB/AEA & İsviçre Vatandaşlarının Aile Üyeleri

Eğer bir AB, AEA veya İsviçre üye ülkelerinden birinin bir vatandaşının aile üyesi iseniz aşağıdaki haklara sahip olabilirsiniz:

  • bir vize başvurusu yaptığınızda öncelik hizmeti,
  • daha az belge sunma, ve
  • vize ücretinden feragat etme,

(aşağıdaki soruların tamamına olumlu cevap verebilmeniz koşuluyla):
A) Serbest dolaşma hakkına sahip olan ve vize müracaat sahibinin kendisinden herhangi bir hak sahibi olduğu bir AB vatandaşı mevcut mu?
B) Vize müracaat sahibi aile üyesi tanımına giriyor mu?
C) Vize müracaat sahibi, AB vatandaşına eşlik mi ediyor veya AB vatandaşıyla mı buluşuyor?

 

Verilen Vizeden Elde Edilen Haklar

Bir giriş vizesinin mutlak tasarrufu, vize sahibine otomatik olarak Schengen alanına girme hakkını vermez. Sınır kontrol otoriteleri veya diğer yetkili otoriteler seyahatin amacını ve giriş koşullarının karşılanıp karşılanmadığını kontrol edebilir. Üçüncü ülke vatandaşları Yunanistan'a giriş sırasında kalışları için gerekli finansal kaynaklara sahip olduklarını göstermek zorundadırlar. Bilgi için, buraya tıklayınız. Bu kontroller vize sahibinin ülkeye girmesine izin verilmemesi ile sonuçlanabilir.

 

Vize Başvurusunun Red Edilmesi

Eğer vize başvurusu red edilirse, konsolosluk otoritesi sizi red nedenlerini yazılı olarak bildirerek bilgilendirecektir. Bir vize başvurusunun reddi, itiraz edebileceğiniz bireysel bir idari işlemdir. Sizi başvurunuzun red edilmesiyle ilgili bilgilendiren form karara nasıl itiraz edebileceğiniz ile ilgili gerekli bilgileri içermektedir.

 

VİZE BAŞVURUSUNUN YAPILMASI

Shengen vizesi için 2 farklı başvuru noktası vardır.

 

1-) İZMİR YUNANİSTAN BAŞKONSOLOSLUĞU 

Vize başvurusu, kurallara istinden, planlanan seyahatten en az 15 gün önce ve planlanan seyahatin başlangıcının üç ay öncesinden daha erken olmayacak şekilde konsolosluk otoritesine yapılmalıdır.

Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu vize konularında görüşecek olanları her Çarşamba günü saat 09:30 dan 13:00 e kabul etmektedir.

Vize başvurusuyla ilgili karar, kurallara istinaden, konsolosluk otoritesince kabul edilebilir olan vize başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren 15 takvim günü içerisinde verilir. Bu süre 30, istisnai ve özel durumlar için ise 60 takvim gününe kadar uzatılabilir. Konsolosluk otoritesi başvuruyu aldığında sizi karar tarihi ile ilgili bilgilendirecektir.

Bir vize başvurusunun yapılmasıyla ilgili genel kurallar

Bir vizeye başvurmak için aşağıdakileri sunmanız gerekecektir:

1. Vize başvuru formu (tamamlanmış ve imzalanmış).  Başvuru formunuzu Türkçe ve İngilizce dillerinden birinde doldurabilirsiniz.

2. En az iki boş sayfası olan pasaport Pasaportun önceki on yıl içerisinde verilmiş olması gerekmektedir. Pasaport, Schengen alanından çıkmayı planladığınız tarihten sonra en az üç ay boyunca geçerli olmayı veya çoklu seyahat durumunda son kalacağınız yerden sonraki planladığınız çıkış tarihine kadar olmalıdır.

3. Yakın zamanda çekilmiş ICAO standartlarına uygun bir fotoğraf.

4. Parmak izi. Müracaat sahibi, önceki bir Schengen vize başvurusu sırasında önceki 59 ay içerisinde VIS'e kayıt olmamışsa parmak izi alınacaktır. Belirli kategorilerdeki müracaat sahipleri bu zorunluluktan muaftırlar.

5. Vize ücreti

Destekleyici belgeler

Gereken destekleyici belgelerin listesi.

Seyahat Sigortası

Müracaat sahipleri, acil tıbbi bakım, hastaneye yatırılma ve ülkesine geri dönme (ölüm durumunda) masraflarını karşılayan bir seyahat sigortası yaptırmalıdır. Poliçenin minimum primi €30.000 olmalıdır. Bu sigorta tüm Schengen bölgesi için geçerli olmalıdır, normal vizelerde ilgili üye ülke(ler)den oluşan bölge, sınırlı bölgesel geçerliliği olan bir vize için kalış süresi boyunca.

İşlem süresi boyunca, bireysel durumlarda Başkonsolosluğun sizden ilave bilgi ve belge sunmanızı isteyebileceğini veya gerekli görürse bir görüşme için müracaat sahibini arayabileceğini göz önünde bulundurunuz.

Information on the processing of your personal data - General Data Protection Regulation – information to be provided to visa applicants

 

Dikkat! Pasaportunuz size geri gönderildiğinde, herhangi bir hata olup olmadığını kontrol etmenizi rica ediyoruz. Eğer herhangi bir hata tespit ederseniz, hemen konsolosluk otoritesini bilgilendirin. Eğer bunu yapmazsanız, konsolosluk otoritesi seyahatiniz boyunca karşılaşabileceğiniz herhangi bir problem için sorumluluk kabul etmeyecektir.

Size verilmiş olan vize ve Yunanistan ve Schengen bölgesine olan seyahatiniz ile ilgili faydalı bilgiler için bkz.

 

2-) KOSMOS VİZE HİZMETLERİ

Vize başvurusu yapanlara kolaylık sağlamak amacıyla, Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu yetki bölgesindeki Vize başvurularının ve biometrik verilerin teslim alınması görevini, KOSMOS VİZE firmasina vermiştir. Kosmos, Türkiye’de Yunanistan vize başvurusu için yetkilendirilmiş tek resmi kurumdur.

 

KOSMOS Firması üzerinden Vize başvuru adımları için tıklayınız.