Lokma, zeytinyağı ile de dökülür… 28.08.2014

Aydın Genç İşadamları Derneği, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası işbirliği ile Aydın Bey Cami önünde zeytinyağı tüketimini artırmaya yönelik bir etkinlik düzenledi. Etkinlik de geleneksel damak tatlarımızdan biri olan lokma, zeytinyağı ile döktürülüp pekmez ile tatlandırıldı. Aydın halkına ikram edildi.

 

 Etkinliğe Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Genç İşadamları Derneği Başkan Ufuk Hüseyin Devrim ile birlikte odaların yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Zeytinyağı Tanıtım Günleri


Aydın Ticaret Odası Meclisi bünyesinde Meclis Üyeleri Nail Nuri Ağaçcı ve Gökhan Pehlivan’ın teklifi ile ortaya çıkan etkinlik fikri; Aydın Ticaret Odası meclisinden Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası ve AYGİAD’ın gündemine taşındı. Aydın’ın önde gelen tarım ürünlerinden biri olan zeytin ve zeytinyağının tanıtmak için sivil toplum kuruluşları işbirliği yaptı.10 bin kişi için yapılan hazırlıklarda 400 kg. un, 200 kg. zeytinyağı,  200 kg. pekmez temin edildi. Hazırlanan afişler de “Sağlığınız için zeytinyağını seçin.”vurgusu yapılırken “Lokma, zeytinyağı ile de yapılır.” mesajı verildi.

 

Zeytinyağını tanıtmaya yönelik adımlardan ilki


AYTO Başkanı Hakan Ülken, tanıtım günleri etkinliği ile zeytinyağını yerel, ulusal ve uluslar arası alanlarda tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Bu kapsamda geleneksel lokma hayrı dökümünü zeytinyağı ile bütünleştirerek yaptıklarını belirten Ülken, “Zeytinyağımızı tanıtmaya yönelik adımlardan ilkini başlattık. Bu etkinlikte kültürel ve geleneksel damak tatlarımızdan biri olan lokmanın aynı zamanda zeytinyağı ile pişirilebileceğini gösterdik. Bu sayede gıda sektöründe zeytinyağının teşvik edilmesini de amaçlıyoruz.  Aynı zamanda birlikte hareket ederek kentin yöresel ürünlerini ve akla gelen ticari ve sanayi alanındaki tüm ürünlerimizin tanıtılmasına katkı koyuyoruz” dedi.

 

Zeytinyağı önce Türkiye’ye sonra Dünyaya anlatılmalı


AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin ise Aydın’ın Türkiye’de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip kent olduğunu kaydederek, “ Kentimizde 22 buçuk milyon ağaç ve 2,5 milyon yetişecek ağaç  olmak üzere toplam 24 buçuk milyon zeytin ağacımız olacak. Zeytinyağı ülkemizde yeterince tanınmış değil. Anadolu’da tohumlu yağlar zeytinyağı olarak biliniyor. Kişi başı üretim 1 kilodan 1,5 kiloya çıkarıldı. Bunun kişi başına 2 kiloya çıkarılması hedefleniyor. Ege İhracatçılar Birliğimizin bu sağlamak için yoğun faaliyetleri var. Ben de orada görevliyim. Önce Türkiye’ye sonra da tüm dünyaya zeytinyağının önemini anlatmamız gerekiyor. Biz de elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

 

Zeyinyağı tüketimi 5 kg.’a çıkarılmalı


Zeytinyağının Sağlık Bakanlığı’nca desteklendiğini, zeytinin ise kutsal bir ürün olduğunu kaydeden AYTB Başkanı Adnan Bosnalı, tüm kesimlere zeytinyağının tanıtmayı amaçlarını dile getirerek, “Türkiye’de üretim kişi başına 1 kiloydu. Bu rakam 1,5 kiloya çıktı. Başka bitkisel yağları 18 kilo tüketebiliyorsak zeytinyağı tüketimini en az 5 kiloya çıkarmalıyız. Tüketim artırırsak üreticin yaşadığı sorunlar ortadan kalkacak. Bunu öncelikle kendimiz tüketmemiz gerekir. Petrolden sonra en fazla harcamayı bitkisel yağlar için yapıyoruz. Dolayısıyla güzelim zeytinyağımızı satıyoruz. Bitkisel yağ yiyeceğimize bundan sonra zeytinyağı yiyelim. Gıda ürünlerine zeytinyağı ile yapılım ve sağlıklı olalım” şeklinde konuştu.

 

AYGİAD adına konuşan eski Başkan Cenk Atay ise, zeytinyağının tanıtımda bulundukları için mutlu olduklarını dile getirerek, “Biz de ülkemizdeki zeytinyağı tüketiminin artırılmasını istiyoruz. Bunun için de gerekli tüm projelerde yer alacağız. Avrupa ya göre zeytinyağı tüketiminde çok gerideyiz. Ama inanıyorum ki böyle tanıtımlarla ülkemizde zeytinyağı tüketimini artıracağız” şeklinde konuştu