İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu’nun 2. aşaması 30.06.2013 tarihinde yürürlüğe giriyor. 30.08.2014

İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek amacıyla çıkan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ nun 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerini kapsayacak ikinci aşaması 30/06/2013 de yürürlüğe girecektir.
 
 
Kamu kurum ve kuruluşları da dahil 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin de 30/06/2014 tarihinde kapsama alınmasıyla ;  Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, Afet ve acil durum birimleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar,hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinin dışındaki tüm işletmeler kanun kapsamına alınmış olacak.
 
 
Kanunun 10 ve 30 ncu maddelerine dayanılarak hazırlanan, İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 5 nci maddesi gereği işverenlerin çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak ve yaptırmak zorunluluğu vardır. Yapılan risk değerlendirmesi sonucu işletmenizin NACE koduna göre hangi risk değerinde olduğunu Odamızın www.ayto.org.tr internet sitesinden ( DUYURULAR ) panelinde  İŞYERİ TEHLİKE SINIFLARI LİSTESİ içeriğinde bulunmaktadır.  19/06/2013 tarihi itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yetki almış Oda üyelerimizin bilgileri de bu bölümde mevcuttur.
 
 
Kanunun tanıtımına yönelik 21.Mayıs.2013 günü İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce Anemon Otelde düzenlenen bilgilendirme seminerine katılım ile ilgili tüm üyelerimize 13.Mayıs ve 20.Mayıs.2013 tarihlerinde SMS hatırlatılması yapılmış, üyelerimizin salonu doldurmaları sağlanmıştır. 
Kanun maddelerine uyulmadığı takdirde oldukça ağır idari para cezaları söz konusudur. Cezalı duruma düşülmemesi için hususu üyelerimiz ve kamuoyunun bilgilerine  sunarız.