AYTO 2014 YILI İLK ÇEYREĞİNDE AYDIN İHRACATINI DEĞERLENDİRDİ. 11.09.2014

 Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan ÜLKEN, bu gün açıklanan 2014/Mart ayına ait ihracat rakamları üzerine 2014 yılının ilk çeyreğinde Aydın’ın ihracatı hakkında değerlendirmede bulundu.

 

 

Aydın 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği 135 milyon 688 bin $ ihracat ile Türkiye sıralamasında 23 ncü sırada yer almıştır. Aydın’ın ihracat yaptığı ilk 10 sırada yer alan ülkelerin 6 adedi AB ülkesi, ABD, Çin, Rusya ve Mısır’dır.

 

Aydın’ın ihraç ettiği ürünlerin sektörel sıralamasında ilk sırayı gıda, ardından hazır giyim - konfeksiyon, kimya, madencilik, otomotiv, makine ve iklimlendirme sektörleri oluşturmuştur.
 
Aynı dönemde Türkiye ihracatının ilk 25 sırada yer alan ülkelerin 10 adedi AB ülkesi, 9 adedi orta doğu ve körfez ülkeleri, ABD, Çin, Rusya-Ukrayna ve Türk Cumhuriyetleri şeklinde yer almaktadır. 
 
 
Türkiye ihracatının ülkeler açısından incelenmesinde ilk sırada AB ülkeleri ile Orta doğu ve körfez ülkeleri yer alırken,  Aydın’dan yapılan ihracatın ilk sırasında ABD ve AB ülkeleri bulunmaktadır. 
 
 
Ülkemizin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar $ lık ihracatı gerçekleştirebilmesi için çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarınca bu hususta yapılan çalışma ve araştırmalardan çıkan sonuca göre ihracatımızın AB ülkelerinden Asya ülkelerine ve orta doğu ile körfez ülkelerine kayacağı görülmektedir. Şu an en büyük 5 ihracat pazarımızdan birisi olan Fransa yerine 2023 yılında Çin gelecektir.  
AYTO olarak Aydın’ın dış ticaretinde sıçrama yapabilmesi için Yönetim Kurulumuz bünyesinde “DIŞ TİCARETİ GELİŞTİRME” komisyonu oluşturduk. Bu komisyon, yerelde ihracat kapasitesi olup, ihracat yapmayan firmaların belirlenmesi, bunların eğitimi, kalite ve standart bakımından donanımı ve yapılandırılması ile mevcut ürünlerin katma değerinin artırılması, markalaşma,  yeni pazarlar, hedef ülkeler, fuarlar gibi birçok konuda çalışmalar yaparak üyelerimizin ve ilimizin ekonomik gelişimine destek sağlayacak dedi.