AYDIN TİCARET ODASI VE AYDIN TİCARET BORSASI’NDAN MESLEKİ EĞİTİM VE YETERLİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ 21.02.2024

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Odamız Başkanı Hakan ÜLKEN ve Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi ÇONDUR’un başkanlığında, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri ERDEL, Odamız ve Borsa Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımlarıyla Aydın Ticaret Borsası’nda, Mesleki Eğitim ve Yeterlilik İşbirliği Protokolü imzalandı. Odamız ve Borsamız arasında imzalanan Mesleki Eğitim ve Yeterlilik İşbirliği Protokolü ile Aydın Ticaret Borsası’nda verilecek Tadımcı eğitimlerinin ardından, AYMES-AYTO Mesleki Yeterlilik Merkezi’nce eğitim alan bireylere ilgili alanlarda mesleki yeterlilik sınavları gerçekleştirilerek belgelendirilmeleri sağlanacak.

Protokol imza töreninde konuşan ÜLKEN, projenin hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Yakın zamanda Aydın Ticaret Borsamız tarafından Memecik Zeytinyağı’nın, Türkiye’deki sürecinin ardından Avrupa Birliği’nde de tescili gerçekleştirildi. Aydın Ticaret Borsası tarafından uzun yıllardır zeytinyağı tadım eğitimlerinin verildiğini biliyoruz. Aydın Ticaret Odası olarak kurduğumuz AYMES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi ile birçok mesleki yeterlilik alanında da hizmet vermeye başladık. Bunlardan biri de zeytinyağı tadım operatörlüğü ile ilgili mesleki yeterlilik belgesi tanzim etmek ve bunların sınavlarını, yetkilendirmesini yapmak. Söz konusu belgelendirmelerin tamamı Avrupa Birliği’nde geçerli olacak. Eğitimlerinin Borsamızın sağladığı tadımcı alanının sınav ve yetkilendirmesini de Aydın Ticaret Odası’nın AYMES şirketi olarak biz yapmış olacağız. Böylece Aydın’daki Oda ve Borsamız birlikte hem Memecik Zeytinyağını hem de ülkemizin zeytinyağı anlamında çok büyük öneme sahip olan tadım operatörlüğü konusunda AB’de geçerli bir eğitim ve belgelendirme yapmış olacak. İşbirliği anlamında Oda ve Borsaların birlikte hareket etme kültürleri anlamında da bu proje çok kıymetli. Bu vesile ile Fevzi Başkanım ve Yönetim Kuruluna çok teşekkür ediyorum. Aydınımıza hayırlı olsun” dedi.

Zeytinyağında laboratuvar analizlerinin yanı sıra artık duyusal analizlerin de öne geçtiğini ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi ÇONDUR; “Hakan Başkanımızın da bahsettiği gibi akredite olarak gerçekleştirdiğimiz tadım eğitimlerinin belgelendirilmesi Aydın Ticaret Odamızın sahip olduğu AYMES şirketi tarafından yapılacak. Artık zeytinyağı ticaretinde de, kullanımında da sadece analiz değil duyusal analiz de çok öne geçmiş durumda. Duyusal analiz kısmında bu tadımcılara ülke genelinde ihtiyacımız var. Eğitimlerini biz veriyorduk fakat bunun belgelendirilmesi bizim yapamadığımız kısımdı. Aydın Ticaret Odamız bu açığı kapatmış oldu. Bu birliktelikle eğitim bizden, sertifikasyon Aydın Ticaret Odasından şeklinde projemizi hayata geçirdik. Aydın’ın iki köklü kurumu olarak zaten her zaman işbirliği içerisinde çalışıyoruz, bu proje vesilesiyle de bir araya geldik. Memleketimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.