ASEAN PROJESİ MALEZYA- BRUNEİ DARÜSSELAM ÜLKE TOPLANTISI 29.08.2023

Aydın Ticaret Odamızın da yürütücüsü olduğu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Adana Sanayi Odası, Eskişehir Sanayi Odası ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde devam eden “Güneydoğu Asya Birliği Üye Ülkeleri (ASEAN) ile Türkiye Arasında İş Diyaloğu Platformu Kurulması Projesi” kapsamında hedef ülke ve Türkiye’nin dış ticaretini ele almak, katılımcılara ülkeyi tanıtmak, Oda Üyelerine hedef ülkede ticaret ve yatırım yapmanın tüyolarını anlatmak amacıyla düzenlenen ülke toplantıları devam etmekte.

Merkezi Jakarta'da bulunan ve 1967 yılında kurulmuş olan Güneydoğu Asya Birliği Üye Ülkeleri Birliği (ASEAN)’ne Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Filipinler, Myanmar, Brunei, Kamboçya ve Laos ülkeleri üye durumda. Proje; ASEAN üye ülkeleri ile proje illeri arasında karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını teşvik etmeyi ve ekonomik, sosyal-kültürel diyalog ve entegrasyonu geliştirmek için sürdürülebilir yapı oluşturmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, 23 Ağustos’ta Zoom platformu üzerinden online olarak gerçekleştirilen Malezya – Brunei Darüsselam Ülke Toplantısında, Malezya İmalatçılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Dato’ Dr Ir Andy Seo ve TOBB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Mustafa Bayburtlu’nun açılış konuşmalarının ardından, ASEAN Sekreteryası temsilcisi Rahma Lestari Anggraini proje tanıtım sunumu gerçekleştirdi. Malezya Büyükelçiliği’nde görev yapmakta olan Ticaret Müşaviri Münevver Koçak, Malezya hakkında genel bilgiler, Malezya'nın ekonomik göstergeleri, Türkiye-Malezya Dış Ticareti ve  pazarda dikkat edilmesi gereken hususlar konularında bir sunum gerçekleştirdi. Brunei Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı - Abdul Saman Ahmad tarafından gerçekleştirilen sunumda ise Malezya’da yatırım projeleri ele alındı.

Gıda ve İçecek Sektörü’nde Helal Endüstrisi odaklı bir panelin gerçekleştiği toplantıya Halal Consultancy & Advocacy firması yöneticisi Muhamad Noridham Nordin ve Yıldız Holding Gıda Güvenliği Direktörü Rohaizad Hassan katılım sağladı.  Panelde katılımcıların gıda ve içecek sektörü odağında soruları cevaplandırıldı.