AYTO AĞUSTOS AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ 28.08.2023

Aydın Ticaret Odası Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı, AYTO Meclis Başkanı Coşkun CERİT başkanlığında, AYTO M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU Konferans Salonunda gerçekleştirildi.  

Toplantıda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan ÜLKEN, Ağustos ayı içerisinde Aydın Ticaret Odası olarak yerel ve ulusalda yapılan çalışma ve görüşmelere değindi ve gündemdeki ekonomi konularına dair değerlendirmelerde bulundu.

 AYTO Meclis Başkan Yardımcısı Ayhan ATAKUL, AYTO’yu temsilen katıldığı Çin’in Weiyuan, Sichuan şehrinde gerçekleştirilen 7. Uluslararası İncir Sempozyumu hakkında Meclis Üyelerine bilgilendirmelerde bulundu. Dünya İncir Çekirdek Üretim Bölgesi Derneği’nin kurulması için Aydın ve Weiyuan bölgelerinin anlaşma sağlanan ilk bölgeler olduğu “Önde Gelen İncir Bölgeleri İttifakı” İşbirliği Anlaşması’nın imzalandığına değinildi.  Genel merkezi Çin’de bulunacak olan Önde Gelen İncir Bölgeleri İttifakı’nın üyelerin incir endüstrisinin kalkınma stratejisini, politikalarını, teknolojilerini, standartlarını, pazarlarını ve diğer yönlerini ortaklaşa tartışmaları ve nihayetinde tüm bölgelerin sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmeleri için kurulmuş, kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olduğuna da değinildi. Dünyanın önde gelen incir bölgelerini birleştirmeyi, incir kültürünü geliştirmeyi, bilgi ve kaynakları paylaşmayı hedefleyen anlaşma ile incir yetiştirme, işleme, ticaret, bilimsel araştırma, eğitim ve kültür alanlarında işbirliği ve alışverişi güçlendirmenin hedeflendiği dile getirildi. Kurulan işbirliği ile incirle ilgili uluslararası sempozyumlar, sergiler, eğitimler vb. faaliyetlerin düzenlenmesinin amaçlandığı da belirtildi. AYTO tarafından hazırlanan Aydın ili, Türkiye’de incir sektörü ve Aydın İnciri hakkında bilgileri içeren iki tanıtım filmi Meclis Üyelerine sunuldu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan ÜLKEN, “Türkiye, dünyanın kuru ve yaş incir ihracatında birinci sırada ve Dünya incir ihracatının %60'ını Türkiye karşılamakta. Bu üretiminde %80'ini Türkiye'de Aydın ili olarak biz karşılıyoruz. Aydın Ticaret Odası olarak da Aydın incirimizin coğrafi işaret tescilini 2006 yılında Türkiye'de tescillettirdik. 2016 yılında da Aydın incirimizin Avrupa Birliğinde coğrafi işaret tescilini yaptırdık. Böylece Avrupa Birliği'nde tescillenmiş ilk menşei işareti, ikinci Türk ürünü olarak Aydın İncirimizi bütün dünyaya tanıtmış oluyoruz. Kurulan işbirliğinin etkinliği ve devamlılığı için Aydın Ticaret Odası olarak desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Toplantının devamında AYTO Yönetim Kurulu Üyesi Belgin ÇEKMEN ALTAY, AYTO bünyesinde kurulan AYMES-AYTO Mesleki Yeterlilik Merkezi’nin üretici firma, kurum- kuruluş ve kooperatiflere gerçekleştirdiği saha ziyaret, tanıtım ve işbirliği çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yerelde iş birliğini geliştirmek için yapılan ziyaretlerde gerçekleştirilen görüşmelerde, Mesleki yeterlilik belgeleri, Aydın Ticaret Odası’nın bu alandaki çalışmaları, AYMES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’nin faaliyetleri, Bitkisel Yağ Üretim Operatörü, Zeytinyağı Üretim Operatörü, Fırın ve Unlu Mamüller Üretim Operatörü ve Tadımcı alanları başta olmak üzere sınav ve belgelendirme yapılacak meslek alanları, belgelendirme süreci hakkında görüş ve öneriler alınarak Merkezin gelişimine katkı sağlandığı belirtildi.
Toplantı sonunda AYTO Meclis Üyelerinin sektörlerine yönelik sorun ve talepleri ele alındı.