ASEAN PROJESİ ENDONEZYA ÜLKE TOPLANTISI 24.07.2023

Aydın Ticaret Odamızın da yürütücüsü olduğu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, Adana Sanayi Odası, Eskişehir Sanayi Odası ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde devam eden “Güneydoğu Asya Birliği Üye Ülkeleri (ASEAN) ile Türkiye Arasında İş Diyaloğu Platformu Kurulması Projesi” kapsamında dış ticaret raporlarının hazırlanması, dış ticaret eğitimleri, B2B faaliyetleri gibi birçok faaliyet yer almakta ve hedef ülke ve Türkiye’nin dış ticaretini ele almak, katılımcılara ülkeyi tanıtmak, Oda Üyelerine hedef ülkede ticaret ve yatırım yapmanın tüyolarını anlatmak amacıyla düzenlenen ülke toplantıları devam etmekte.

Merkezi Jakarta'da bulunan ve 1967 yılında kurulmuş olan Güneydoğu Asya Birliği Üye Ülkeleri Birliği (ASEAN)’ne Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Filipinler, Myanmar, Brunei, Kamboçya ve Laos ülkeleri üye durumda. Proje; ASEAN üye ülkeleri ile proje illeri arasında karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını teşvik etmeyi ve ekonomik, sosyal-kültürel diyalog ve entegrasyonu geliştirmek için sürdürülebilir yapı oluşturmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, ülke toplantıları 30 Mart 2023 tarihinde Singapur ile başlamış olup 21 Temmuz Cuma günü Zoom platformu üzerinden online olarak gerçekleştirilen Endonezya Ülke Toplantısında Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası İkili Komiteler Daire Başkanı Agus Nuruddin ve ASEAN Sekreteryası temsilcisi Rahma Lestari Anggraini’nin açılış konuşmaları ve proje tanıtım sunumunun ardından, Jakarta Büyükelçiliği’nde görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz Burak AVCI, Endonezya hakkında genel bilgiler, Endonezya'nın ekonomik göstergeleri, Türkiye-Endonezya Dış Ticareti ve  pazarda dikkat edilmesi gereken hususlar konularında bir sunum gerçekleştirdi. Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası İkili Komiteler Daire Başkanı Agus Nuruddin tarafından gerçekleştirilen sunumda ise Endonezya’da yatırım projeleri ele alındı.

Gıda ve İçecek Sektörü’nde İş Fırsatları Panelinin de yer verildiği toplantıda Türkiye ve Endonezya’daki Gıda ve İçecek Sektörü üzerine bir panel gerçekleştirildi. Türk Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri İpek İşbitiren, Endonezya Gıda ve İçecek Sektörü Derneği Başkanı Mr.Adhi S.Lukman ve Endonezya Gıda ve İçecek Sektörü Derneği Uluslararası İşbirliği Dairesi Başkanı İwan Winardi’nin katılımları ile gerçekleşen panelde Aydın Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Eskişehir Sanayi Odası ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri başta olmak üzere Türkiye genelinde 365 Oda ve Borsadan Üyeler için fayda sağlayacak network ve danışma bağlantıları paylaşılarak katılımcıları soruları cevaplandırıldı.