ÜLKEN, ULUSLARARASI MÜTEAHHİTLİK MECLİSİ TOPLANTISI’NA KATILDI 16.12.2022

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Uluslararası Müteahhitlik Hizmetleri Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken’in katılımıyla, Meclis Başkanı Erdal Eren’in başkanlığında “Kamu Müteahhitliği Alanında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerilerinin Değerlendirilmesi”, “Konut/Gayrimenkul Sektörü Durumu” ve “ Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Faaliyetleri” konularını görüşmek üzere Ankara’da toplandı.​

Toplantıya, Meclis Üyeleri yanı sıra; Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcıları Adil Hakan Ayber ve Tamer İnan, Yabancı işler Daire Başkanı Sadettin Tunas, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Dairesi Başkanı Hasan Murat Nesimoğlu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı Denetim Dairesi Başkanı Ahmet Tuna Acar katıldı.

Hakan Ülken yaptığı açılış konuşmasında; sektörün içinde bulunduğu durumun, kamuya iş yapan firmaların şu an yaşadığı zorlukların, TOBB tarafından farkında olunduğunu, sürecin bizzat TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından takip edildiğini ifade etti.

Ülken, konunun gerek yazılı gerekse ikili görüşmelerde Cumhurbaşkanına, Hazine ve Maliye Bakanı ile Kamu İhale Kurumu Başkanına iletildiğini belirterek, “bu ve bundan sonraki toplantılarda alınacak kararlarda, yapılacak girişimlerde TOBB olarak sektörün yanında olduğumuzu bilmenizi isterim” dedi.

Erdal Eren yaptığı konuşmada, kamuya iş yapan müteahhitlerin zor durumda olduğunu, fiyat farkı kararnamelerinin bu olağanüstü ekonomik koşullarda yeterli gelmediğini belirtti. Bu süreçte bazı firmaların işlerini yapamayacak hale geldiğini, teminatlarının yakıldığı fesih süreci yaşadıklarını, mesleğe devam edemeyecek hale geldiklerini ifade ederek, bu konuda TOBB öncülüğünde kamu kurumları nezdinde girişimde bulunulması açısından önem arz ettiğini ifade etti. 

Meclis Başkan Yardımcısı Nazmi Durbakayım, Konut/Gayrimenkul Sektörü Durum Değerlendirmesi konulu gündeme ilişkin olarak sorun ve çözüm önerilerini içeren hazırladığı sunumu Meclis Üyeleri ile paylaştı.

Konut/Gayrimenkul Sektörü Durumunun Değerlendirilmesi sırasında, “Kentsel Dönüşüm”, “Yapı Denetim Firmaları ile Yaşanan Sorunlar”, ”Yabancılara Gayrimenkul Satışı” ve “Ulaşılabilir Fiyatlarla Konut Sorununa Çözüm Önerileri” alt başlıkları da masaya yatırıldı. 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ile Türkiye’de konut satışının nasıl etkilendiği, hangi bölgelerin daha çok etkilendiği, satışlar sırası ve sonrasında yaşanan sorunlar konularına ilişkin bilgi verildi.   

Yapı denetim firmaları ile yaşanan sorunlar konusunda hazırlanacak sorun ve çözüm önerilerini içeren çalışmanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iletilmesine karar verildi.