TOBB VE TÜRKPATENT ÇERÇEVE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ’NÜN İLK ETKİNLİĞİ TOBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE ODAMIZ BAŞKANI HAKAN ÜLKEN BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ 27.05.2021

Nisan ayında TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından imzalanan ‘Çerçeve İş Birliği Protokolü’ kapsamında ilk etkinlik TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Odamız Başkanı Hakan Ülken ve TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan başkanlığında gerçekleştirildi. ​Protokol kapsamında düzenlenen “Bölgesel Patent ve Marka Vekilleri Buluşmaları” etkinliği ile Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi; sicile kayıtlı olarak faaliyet gösteren Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerindeki patent ve marka vekilleri ile buluştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Odamız Başkanı Hakan Ülken, yaptığı açılış konuşmasında, Birlik olarak iş dünyasının fikri ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin farkındalığının artırılması ve Türkiye'nin fikri mülkiyetten katma değer yaratması için yapılan faaliyetlerden bahsetti. Oda-Borsaların Avrupa Birliği nezdindeki tescilli ürünleri hakkındaki güncel istatistikleri paylaşarak, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a coğrafi işaretlerin tescili konusundaki kurum çalışmaları sebebiyle teşekkür etti.

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise, açılış konuşmasında; TOBB ile imzalanan protokol ile ülke sanayisinin rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Asan, konuşmasının devamında yılın birinci çeyreğindeki fikri ve sınai mülkiyet başvuruları hakkındaki güncel istatistikleri katılımcılar ile paylaştı. 

Etkinlik, Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclis Başkanı Kemal Yamankaradeniz’in Meclis faaliyetleri hakkında yaptığı konuşma ile devam etti. Yamankaradeniz, konuşmasında Meclisin yapısından bahsederek, Meclisin kapısının sicile kayıtlı vekillere daima açık olduğunu vurguladı. Meclis olarak, patent ve marka vekilliği mesleğinin, vekillerin birebir ilişki içinde oldukları kurumlar tarafından yakından tanınmasını sağlamayı hedeflediklerini ve vekiller ile kurumlar arasındaki diyaloğu geliştirmeyi amaçladıklarını ekledi.

Daha sonra, TÜRKPATENT I. Hukuk Müşaviri Ahmet Şevki Dağkıran tarafından Patent ve Marka Vekilleri Disiplin Kurulu’nun işleyişi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapıldı.

Etkinlik, TÜRKPATENT Başkan Yardımcısı ve Patent ve Marka Vekilleri Disiplin Kurulu Başkanı Cemil Başpınar’ın moderatörlüğünde, katılımcılar tarafından soru ve taleplerin iletilmesi ile devam etti. Başpınar, patent ve marka vekillerinin ve Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclis Üyelerinin sorularını yanıtladı.

TOBB ve TÜRKPATENT arasında imzalanan protokol kapsamında, Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi ile ortaklaşa düzenlenecek etkinliklerle iş dünyasının fikri ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin farkındalık düzeyi artırılacak, sicile kayıtlı patent ve marka vekilleri arasındaki iletişim güçlendirilerek sektörün gelişimine yönelik faaliyetler yürütülecek.