MÜZELER HAFTASI KUTLU OLSUN 21.05.2021

Türkiye, “Medeniyetlerin Beşiği” olarak tanımlanan Anadolu, binlerce yıllık tarihi ile muhteşem bir kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Müzeler ise, bu dünya mirasını aydınlatan, koruyup geleceğe aktaran kurumlarımızın başında gelir.

Müzeler Haftası her yıl Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından “Uluslararası Müzeler Günü” olarak kabul edilen mayıs ayının 18'inci gününden başlayarak bir hafta kutlanmaktadır. 

Müzeler geçmişe dair okuyup öğrendiğimiz birçok tarihi olayın, savaşların, insan ilişkilerinin, uygarlıkların canlı tanıklığını yapmaktadır. Soyut olarak kavradığımız ve öğrendiğimiz olguların somuta dönüştüğü mekanlardır. Müzeler objelerin korunup sergilendiği, sadece korumacı yapısıyla öne çıkan kurumlar değil aynı zamanda toplumun çeşitli katmanlarıyla bir araya gelerek bilimin, tarihin, sanatın, kültürün, müziğin, felsefenin, modanın, medyanın ve yaşamın konuşulup tartışıldığı, okul projeleriyle geleceğin yetişkinlerine sorgulama alışkanlığı kazandırılan bir alana dönüşmektedir.

Toplumun Bilinçlenmesi Küçük Yaşta Başlar

Bu kapsamda tarihi mirası gelecek nesillere taşımak için Aydın Ticaret Odası tarafından Efeler Merkezin ilk etnografya müzesi özelliğine sahip AYTO Kültür Evi kuruldu.

 “Kültür Mirasını Tanıyan Nesiller” projesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığıyla yapılan protokol ile bugüne kadar 40 Bine yakın öğrenci uygulamalı kültür dersini AYTO Kültür Evi’nde almış, Aydın’ın tarihi ve kültürünü daha yakından tanıma fırsatı yakalamıştır.