Siz de İleri Dönüştürün! 05.04.2021

 “Geri dönüşümü biliyorduk, peki ya ileri dönüşüm?

Aslında ileri dönüşüm, geri dönüşümün daha da yararlı bir hali.  Var olanı daha da ileriye taşıyor.  Aslında toplumumuzda benimsenmiş israf etmeme kültürü ile birçok şeyi farkında olmadan ileri dönüştürmüş oluyoruz.

Tam tanımıyla ileri dönüşüm, atık haline gelmiş bir ürünün yeniden işlevlendirilerek kullanıma kazandırılmasıdır. Biz bunu uzun zamandır yapıyoruz aslında! Meyve çekirdekleri biriktirilip yeni fideler için toprağa dikilir, yoğurt kapları ilk filizlenme kabı olur, eskiyen tişörtler temizlik bezine dönüşür. Bunların hiç de küçümsenecek bir tarafı yok, hepsi birer ileri dönüşüm. Çoğu zaman ileri dönüştürülmüş ürün eskisinden daha fonksiyonel ve güzel olur! İşte bu yüzden ileri dönüşüm adı verilir, ürünün değeri daha da ileriye taşınmış olur.  İleri dönüşüm bireysel atıklardan, geniş kapsamlı belediye atıklarına kadar çok farklı ölçeklerde uygulanabilir. Büyük ölçekte, yeni üretim süreçleri için geri dönüşüm eforları sarfetmeden sunulabilecek bir hammadde fırsatıdır ve döngüsel ekonomiye gözle görülür katkılar sağlar.

Geri Dönüşüm ile İleri Dönüşüm Arasındaki Fark

Geri ve ileri dönüşüm süreçleri tamamen farklıdır. Öncelik atığı engellemek, mümkün olmadığı durumlarda ise oluşan atığın doğru şekilde yeniden işlevlendirilmesidir. İdeal senaryoda geri dönüşüm başvurulacak son çözüm yoludur. Tabi ki geri dönüşüm ile önemli miktarlarda hammadde geri kazandırılır, ancak güncel uygulamalarda maalesef tüm atıklar doğru şekilde ayrıştırılamamakta veya geri dönüşüm tesislerine ulaştırılamamaktadır. Bu nedenle de birey olarak üzerimize düşen sorumluluk, bu atıkları indirgemek ve elimizde mümkün olduğunca uzun süre tutmaktır. 

Geri dönüşüm sırasında  atık ürünler parçalanıp yeni hammadde haline getirilir. Kağıt doğranıp hamur haline, plastik parçalanıp eritilerek pelletler haline, cam ise kırılıp eritilerek yeniden şekillendirilecek hale getirilir. Bu indirgeme adımı geri dönüşüm sürecinin vazgeçilmezidir, fakat aynı zamanda maddenin değerini de azaltır. 

İleri dönüşüm ise, atığın kaynak olarak ele alındığı üretken bir süreçtir. Materyaller yeniden kullanılmaları sonucu ortaya çıkabilecek milyonlarca çözümden birisi ile ikinci bir yaşama kavuşur. Çoğu insan bunun basit el işi aktivitelerinden ibaret olduğuna inansa da, ileri dönüşüm sanayi ve inşaatta büyük farklar yaratabilir. Örneğin, plastik şişeler, otomobil lastikleri basit bir operasyonla betonu güçlendirebilecek bir destek materyali haline getirilebilir. Özellikle son yıllarda kurulan sayısız start-up, atıkları hiçbirimizin aklına gelmeyecek dahiyane yöntemlerle kaynağa çevirmek üzere inovasyonlar geliştiriyor.

https://sifiratik.co/2019/09/02/ileri-donusum-101/

#sıfıratık #zerowate #ileridönüşüm #upcycle