AYTO GENİŞLETİLMİŞ MESLEK KOMİTESİ TOPLANTISI 02.04.2021

Aydın Ticaret Odası'nın geleneksel olarak yılda iki kez gerçekleştirdiği Genişletilmiş Meslek Komitesi Toplantısı videokonferans aracılığıyla gerçekleştirildi.  

AYDIN İÇİN ÜRETMEYE…

Toplantıda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Odamız Başkanı Hakan ÜLKEN, toplantının ana konusunun pandemi, sektörel bazlı yaşananlar sorunlar ve bu süreçte AYTO olarak neler yapıldığı olduğuna vurgu yaparak, “Pandemi sürecinde Oda olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik, bu süreçte Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansı ve Tübitak projelerini sunmaya ve mevcut projelerimizi yürütmeye devam ettik. Onaylanan projelerden biri 80.000 tl değerinde destek alan incirde UR-GE projesidir. Vakıf Üniversitesi Fizibilite Projesi’nin pandemiden kısa bir süre önce tamamlanmasının yanı sıra Aydın Teknoloji Öğrenme ve Uygulama Merkezi Projesi gerçekleştirildi. Çıldır Havaalanının yolcu trafiğine açılmasına yönelik proje hazırlandı ve üç ay içerisinde söz konusu fizibilite raporu hazırlanacak olup önceden AYTO olarak hazırlamış olduğumuz raporun daha kapsamlı, Bakanlık ve Kalkınma Ajansı vasıtasıyla bir devlet raporu haline gelmesini amaçlıyoruz. Aydın İli Lojistik Merkez Projesi ise onaylanmış olup ihale aşamasındadır. Açılış toplantısı gerçekleştirilen AYMES- AYTO Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi Projesi ve özellikle Çine’deki madencilik sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz için iş güvenliğine yönelik İnsana Yakışır İş ve Geleceğimiz için Önce Güvenlik isimli AB Projelerimiz hibe almaya hak kazandı. Aynı zamanda Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Üye Ülkeleri ve Türkiye Arasında İş Diyaloğu Platformu Geliştirilmesi Projesi ile,   Aydın, Adana, Eskişehir ve Trabzon illeri olarak dünyanın birçok yerindeki ülkenin ticaretinin geliştirilmesi ile ilgili dış ticaretin geliştirilmesine yönelik bir projeye imza attık. Sen Varsan, Sana da İş Var isimli Avrupa Birliği projemiz ise başvuru değerlendirme aşamasındadır” ifadelerine yer verdi.

ÜYELERİMİZİN SESİ OLMAYA…

 Pandemi sürecinde AYTO olarak gerçekleştirilen faaliyetlere değinen ÜLKEN “Meslek komitelerimizle tek tek toplandık, sorunları dinamik ve detaylı bir şekilde alarak ilgili mercilere ilettik. Salgın sürecimizde üyelerimizin gelir değişikliklerini ve pandeminin sektörlerimize etkisini analiz eden bir çalışma gerçekleştirdik, sonuçları hükümete ilettik ve desteklerin artırılması için talepleri iletip sürecin yakın takibinde olduk. Üyelerimiz için Nefes Kredisi Fonuna 1 milyon Tl aktardık, komite üyelerimizin üyelerimizi bilgilendirmesi, Odamızın anlık mesaj sistemi, websitesi ve sosyal medya iletişim kanalları yoluyla bilgilendirme ve danışmanlık çalışmalarının yanı sıra bankalar ile yapılan istişareler sonucunda kadın girişimciler ve tüm üyelerimizin açılan kredilerden en iyi şekilde yararlanması için çalıştık. Salgın ile mücadelede iş yerlerinde alınması gereken önlemler, asılması gereken afişler hakkında gerekli bilgilendirmeler tüm kanallar yoluyla yapıldı ve maske satımının yasak olduğu süreçte bize bağlı tüm ilçelerimizde, Efeler, Çine, Karpuzlu, Germencik, Köşk, İncirliova ve Koçarlı’da, üyelerimize 100 binin üzerinde ücretsiz maske dağıtımı gerçekleştirdik.  AYTO Akademi bünyesinde gerçekleştirdiğimiz eğitimlerimizi salgının gereklerine göre revize ederek online olarak dijital pazarlamadan kişisel gelişime birçok alanda gerçekleştirmeye kesintisiz devam ediyoruz. Özellikle yurt, otel, kafe, restoran, gıda, inşaat sektörleri pandemiden en çok yara alan sektörler arasında. Bu sektörde faaliyet gösteren üyelerimizin sorunlarını yakından takip ederek Sanayi Kapasite raporlarının süresinin uzatılması, Otopark Yönetmeliği’nin iki kez ertelenmesi için çalışmaları gerçekleştirdik ve yakın zamanda Mart ayı içerisinde TOBB Müteahhitlik Çalıştayı ve Bakanlık görüşmelerinde Otopark Yönetmeliği hakkında başta Aydın Ticaret Odası’nın 9. ve 10. sektör temsilcilerinden gelen talepler olmak üzere Oda ve Borsalardan gelen konuya ilişkin talepleri ilettik ve Resmi Gazete’de yakın zamanda yayımlanan Yönetmelik taleplere büyük oranda cevap verir nitelikte. Yapılandırmalara yönelik Odamızda Sosyal Güvenlik İrtibat Noktası’nın kurulması, salgın sürecinde çıkan desteklere başvuru konusunda sıkıntı yaşayan üyelerimiz için Başvuru Bilgi Noktası ve Hukuki Danışmanlık Hizmeti faaliyetlerine devam ediyoruz” dedi.

Toplantı sonunda farklı sektörden AYTO komite üyelerinin sektör bazlı sorunları ve AYTO’nun mevcut projeleri ile ilgili soruları ele alındı.