BİRLEŞİK KRALLIK'A TİCARETTE YENİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ 23.12.2020

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden alınan yazıda, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği’nden alınan yazıya istinaden Birleşik Krallığın Avrupa Birliği üyesi devlet dışı konumunda olacağından, gümrük işlemlerine dair farklı kuralların yürürlüğe gireceği, bu kapsamda Birleşik Krallık Hükümeti’nin nakliye sektörünü değişikliklere hazırlamak için birçok ulaştırma alanı hakkında ayrıntılı bir “Sınır İşletim Modeli” (BOM) yayınladığı bildirilmiştir. Ayrıca, AB’nin en başından itibaren BK ile tüm taşımalar için tam sınır kontrolleri getireceğinin bilindiği ve Koronavirüs etkileri nedeniyle de BK Hükümeti’nin üç aşamalı bir şekilde 01.07.2021 tarihine kadar ithalat prosedürlerini tam anlamıyla uygulayacağı duyurulmaktadır. Bu kapsamda Birleşik Krallık ile ticarette yeni gümrük işlemleri düzenlemelerine dair gönderilen bilgi notu ekte yer almaktadır. Yanı sıra, ilgili şirket/işletmelerimizin yeni dönemde Birleşik Krallık ile ticarete ilişkin kurallar konusunda Ticaret Bakanlığı'ndan görüş, öneri ve değerlendirme alabilmelerini teminen sta@ticaret.gov.tr elektronik posta adresine soru(n)larını iletebilecekleri bilgisi verilmiştir.

BİLGİ NOTU

Üyelerimizin bilgisine sunulur.