GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ VE AVANTAJLARI 05.05.2020

Çevreye zarar vermeyen dünyadaki en bol enerji kaynağı olan Güneşten yayılan enerji, elektrik ve ısı enerjisi olarak kullanılabilir ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak temiz enerji geleceğimizin önemli bir parçasıdır.Bu bağlamda Aydın Ticaret Odası olarak Odamız Hizmet Binası için güneş enerjisi santrali kurulumu tamamlanmış olup Nisan ayında resmi olarak üretime başlamıştır. Gelin Güneş enerjisinin kullanım alanları ve avantajlarına bir göz atalım.

Güneş ışınları, güneş panelleri  tarafından doğrudan elektriğe dönüştürülebilir. Bu tür hücrelerde, ışık bir metal ile yarı iletken arasındaki bağlantıya çarptığında küçük bir elektrik voltajı üretilir.  Tek bir fotovoltaik hücre tarafından üretilen güç düşük olduğundan dolayı çok sayıda ayrı hücreyi birbirine bağlayarak, güneş paneli dizilerinde olduğu gibi, yüzlerce hatta binlerce kilowatt elektrik enerjisi elde edilebilir.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları

  • Çatı üzeri GES projeleri OSB’ler, tarım, hayvancılık, AVM, oteller, okullar,  hastaneler, akaryakıt istasyonları gibi çok geniş kullanım alanlarına sahiptir.
  • Uygun maliyetli bir enerji alternatifi olması nedeni ile tarımsal sulama alanlarında elektrik enerjisine kolay ulaşım imkanı sağlar.
  • Park lambaları trafik lambaları, işaret lambaları ve sokak lambaları da güneş enerjisinin kullanım alanları arasında yer almaktadır.
  • Güneş ışığından etkili bir şekilde faydalanmanın yenilikçi bir uygulaması, fotovoltaik (PV) enerji ile çalışan taşımacılıktır. Örneğin demir yolları, metrolar, otobüsler ve  uçaklar.
  • Şarj edilebilir el fenerleri, dondurucular / mini buz dolapları, müzik hoparlörleri ve tabletler gibi tüketici elektroniğinde güneş enerjisi yaygın kullanım haline geldi

Güneş Enerjisinin Avantajları

  1. Güneş enerjisi yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji olarak hayatımızda her zaman yerini alacaktır.Bu temiz enerji, kırsal bölgelerde yaşayan insanlar için elektrik enerjisini elde etme adına büyük bir kolaylıktır.
  2. Güneş teknolojisi ekipmanları yerine yerleştirildikten sonra, güneş enerjisinin çalışması için hiçbir şekilde yakıt gerektirmez. Ayrıca temiz enerji kaynağı olarakçevreye sera gazı yaymaz veya toksik maddeler Güneş enerjisinin kullanılması çevre üzerindeki etkimizi büyük ölçüde azaltabilir.
  3. Üretilen fazla elektrik depolanarak tekrar elektrik şebekesinde kullanılarak aylık elektrik faturanızda indirim sağlayabilirsiniz.
  4. Güneş enerjisinin dünyadaki birçok insan tarafından tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri sessiz olması ve kirlilik oluşturmamasıdır. 
  5. Güneş enerji santralleri diğer enerji tesisleriyle karşılaştırdığımızda bakım ve işletme maliyetleri düşüktür. Yılda sadece birkaç kez temizlik gerektirirler.
  6. Fotovoltaik güneş panelleri  dayanıklı malzeme yapısı sayesinde, zor hava koşullarına karşı koyabilir.

Güneş enerjisinin, 2050 yılına kadar dünyadaki elektrik ihtiyacının  yaklaşık dörtte birini oluşturması bekleniyor. Tüm enerji kaynaklarının yüzde 11’inin güneş enerjisi ile üretilmesi, ev ve iş yerlerinde  kullanılması beklenirken, yüzde 11’inin yoğun nüfuslu şehir ve bölgelerde elektrik ihtiyacı merkezi güneş enerjisi santralleri tarafından üretilmesi bekleniyor.