ÜLKEN’DEN 2019 YILININ İLK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ 06.02.2019

2019 yılı Ocak ayı dış ticaret verilerinin açıklanmasının ardından Aydın İlinin de dış ticaret verileri belli oldu. Aydın İlinde 2019 yılı Ocak ayında toplam ihracat yaklaşık 42 Milyon Dolar olarak gerçekleşti.

 

İhracatta 2018 yılını artış ile kapatan Aydın İlinin ihracatında, 2019 yılı Ocak ile geçen yılın aynı ayını karşılaştırdığımızda %11,74’lük bir düşüş gözlendi. Geçen yılın aynı ayı ile yapılan karşılaştırmada en büyük düşüş %92,02 ile Çelik ihracatında yaşandı. Halı ihracatında yaşanan %240,42 ve          Elektrik, Elektronik ürünlerinde yaşanan %100,95’lik artışlara rağmen inşaat sektöründe yaşanan küresel daralma sebebiyle Çimento gibi inşaat ürünleri ihracatında yaşanan %90,52’lik düşüş Aydın’ın toplam ihracatının geçen yılın aynı ayına göre eksi de kalmasına yol açtı.

 

2019 yılı Ocak ayında da ülke bazında en çok ihracatı AB ülkeleri ve ABD ile yaptığımız gözlendi. İtalya ile yaptığımız ihracatta düşüş yaşansa da 2019 Ocak ayında da en çok ihracat yaptığımız AB ülkesi oldu. Geçen yıla göre ihracatımızı %42 artırdığımız İspanya en çok ihracat yaptığımız 2. AB ülkesi oldu. Bu ülkeleri sırası ile Almanya, ABD ve Hollanda takip etti.        

 

2019 yılı Ocak ayı verilerinde an çok dikkati çeken ise Aydınlı ihracatçıların yeni pazarlardaki başarısı oldu. Geçen yılın Ocak ayına göre Kolombiya pazarındaki ihracatını %441 artıran Aydın, Kuveyt pazarında %400 ve Cezayir pazarında da %315’lik bir artış gerçekleştirdi.

 

Geçen yılın aynı ayına göre İhracatımızın en çok düştüğü ülke %85 ile İran oldu. İran’ı Kanada ve İsrail takip etti. En beklenmedik düşüş ise %62 ile Hollanda da gerçekleşti.

 

2019 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarına göre Türkiye genelinde kendine 25. sırada yer bulan Aydın, 2017 yılı gayri safi yurt içi hâsılasına göre oluşturulan klasmanda ise 6. sırada yer aldı.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın’ın ihracatının Ocak ayı rakamlarına bakıldığında 2019 yılına ilin genel ortalamasında bir başlangıç yaptığını belirtti. Aydın’ın cari açığa olumlu katkı yaptığının altını çizen Ülken, “Aydın’ın kendi klasmanında, kendi dengindeki iller arasında 6. olması önemli bir gösterge. AYTO olarak biz de ihracatı artırmak için projeler geliştiriyoruz. İlk etapta Türkiye’de sadece 16 ilde açılan AYTO İhracat Destek Ofisimiz çalışmalarına devam ediyor. Çok yakında kamuoyu ile paylaşacağımız bir projemiz daha var. Amacımız, kısa vadede her yıl ihracat rakamlarını artırmak, uzun vadede ise Aydın’ı ihracatta Ege Bölgesi’nde ilk 2’nin içerisine sokmaktır”, dedi.