ÜLKEN’DEN ŞUBAT AYI İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ 05.03.2019

2019 yılı Şubat ayı dış ticaret verilerinin açıklanmasının ardından Aydın İlinin de dış ticaret verileri belli oldu. Aydın İlinde 2019 yılı Şubat ayında toplam ihracat Ocak 2019 döneminde olduğu gibi yaklaşık 42 Milyon Dolar olarak gerçekleşti.

 

Aydın İlinin ihracat rakamlarına detaylı baktığımızda dünya ticaretinde gerileme gözlenirken 2019 yılının ilk 2 ayında ihracat ortalamasının devam ettiği gözlendi. Hububat ve Bakliyat ürünleri ihracatında geçen yılın aynı ayına göre %130,51’lik bir artış olmasına rağmen inşaat sektöründe devam eden küresel daralma sebebiyle Çimento gibi inşaat ürünleri ihracatında yaşanan %88,66’lik, Mobilya ve Orman Ürünlerinde yaşanan %88,53’lük düşüş Aydın’ın toplam ihracatının geçen yılın aynı ayına göre eksi de kalmasına yol açtı.

 

2019 yılı Şubat ayında da ülke bazında en çok ihracatı AB ülkeleri ve ABD ile yaptığımız gözlendi. İtalya 2019 Şubat ayında da en çok ihracat yaptığımız AB ülkesi oldu. Geçen yılın aynı ayına göre göre ihracatımızın en çok arttığı ülke %64 ile Hollanda oldu.

 

2019 yılı Ocak ayı verilerinde an çok dikkati çeken Aydınlı ihracatçıların yeni pazarlardaki başarısı Şubat 2019’da da devam etti. Geçen yılın Ocak ayına göre Litvanya pazarındaki ihracatını %14000 artıran Aydın, Kosova pazarında %3200 ve Tayland pazarında da %2300’lük bir artış gerçekleştirdi.

 

Geçen yılın aynı ayına göre İhracatımızın en çok düştüğü ülke %95 ile Norveç oldu. Norveç’i G. Kore ve Tayvan takip etti. Avrupa pazarında ise en büyük düşüş %85 ile Hırvatistan’da gerçekleşti.

 

2019 yılı Şubat ayı ihracat rakamlarına göre Türkiye genelinde bir önceki ayda olduğu gibi kendine 25. sırada yer bulan Aydın, 2017 yılı gayri safi yurt içi hâsılasına göre oluşturulan klasmanda ise yine 6. sırada yer aldı.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın’ın ihracatının Şubat ayı rakamlarına bakıldığında 2019 yılı başında yakaladığı ortalamayı devam ettirdiğini belirtti. Dünya ticaretinin gerileme yaşadığı bir dönemde standardını korumasının önemli olduğunun altını çizen Ülken, “Aydın’ın kendi klasmanında, kendi dengindeki iller arasında geçen ay olduğu gibi 6. olması başarı. AYTO İhracat Destek Ofisimiz her ay en az 2 firmaya ilk ihracatını yapması için vesile oluyor. İhracatçı firmalarımızı artırmanın yanında asıl hedefimiz bu firmalarımızın sürekli ihracat yapan firmalar haline gelmelerini sağlamak. Ancak bu şekilde Aydın’ın ihracat rakamlarında hedeflediğimiz noktaya ulaşabiliriz”, dedi.