DOSYA AYTO’DAN BAŞVURU BAKAN ÖZLÜ’DEN 09.11.2017

“TÜRKİYE PATENTLENİYOR” sloganıyla Aydın Ticaret Odası tarafından organize edilen “Aydın Patent ve Coğrafi İşaretler Sempozyumu” Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü, Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Cavit Bircan, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Türk Patent Kurumu yetkililerince Patent, Marka ve Coğrafi İşaretlerin önemi ve markalaşma süreçlerinin anlatıldığı Sempozyumun sabah oturumuna ilgi yoğundu. Sempozyum sonunda İncirliova Belediyesi ve Aydın Ticaret Odası’nın birlikte başvuru sürecini tamamladığı İncirliova Deve Sucuğunun da başvurusu Sayın Bakan Faruk Özlü tarafından Türk Patent Enstitüsü Başkanına teslim edildi. Ardından coğrafi işaret tescili Aydın Ticaret Borsası’na ait olan “Aydın Kestanesi” ile Aydın Ticaret Odası tarafından tescil ettirilen “Aydın İnciri” de Sayın Bakana ikram edildi.

Sempozyumda yaptığı konuşmada markalaşmanın ve patentli ürün olmanın önemine değinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Sabah programımızda “Dalama Tandırı”nın tescil belgesini verdik. İnşallah birazdan da “İncirliova Deve Sucuğu”nun coğrafi işaret tescil başvurusunu teslim edeceğiz. 2017 yılında coğrafi işaret konusunda ülke genelinde yoğun bir farkındalık kampanyası gerçekleştirdik. Bu sayede tescilli coğrafi işaret sayımız 218’e ulaştı. Türkiye’nin potansiyelinin 2500 civarında olduğunu düşünürsek henüz hedefimizin %10’una ulaşmış durumdayız. 2016 yılı verilerine göre Aydın Türkiye genelinde marka başvurularında 21, patent başvurularında 16,   faydalı model başvurularında 14, tasarım başvurularında 16. sırada. 2016 yılında Aydın’dan 578 marka, 37 patent, 37 faydalı model ve 194 tasarım başvurusu yapıldı. Şu an için Aydın’a ait “Aydın İnciri” ve “Aydın Kestanesi” olmak üzere 2 tescilli coğrafi işaret bulunmakta. Bunlar Aydın için yeterli rakamlar değil. Aydın tarihi ve coğrafyası ile çok daha fazlasını hak ediyor. Biz bakanlık olarak Aydın’a olan desteğimizi sürdüreceğiz”, dedi.

Sempozyumun ev sahibi olarak konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, 2018 Şubat ayında faaliyete geçecek olan Aydın Ticaret Odası yeni hizmet binasını hatırlatarak, “Mevcut binamızın kapanışını Sayın Bakanımızla yapıyoruz, yeni hizmet binamızın açılışını da kendisi ile yapmak isteriz kendisi de buradayken davetimi iletmek istiyorum, dedi. Coğrafi işaretin ürüne ekonomik ve kültürel değer kattığının altını çizen Ülken, “Coğrafi işaret tescili konusunda Aydın olarak mütevazilik yapmaya gerek yok, bu konuda ülkemizdeki başat şehiriz diyebilirim. Çünkü Avrupa Birliği’nde tescillenen ilk Türk Ürünü ikinci Türk Markası “Aydın İnciri”nin şehriyiz. Ardından “Aydın Kestanesi” Türk Patent Enstitüsünde Aydın Ticaret Borsamız tarafından tescillendi şu anda Avrupa Birliği tescili başvuru aşamasında. Bugün sizin himayelerinizde Efeler Belediyemiz tarafından başvuru süreci yürütülen “Dalama Kuyu Tandırı”nın tescilini aldık. Sempozyumun sonunda da İncirliova Belediyesi ve Odamızın birlikte hazırladığı “İncirliova Deve Sucuğu” tescil dosyasını da teslim edeceğiz. Bunların dışında Aydın Aklını harekete geçirdiğimiz 28 ürünümüzün daha dosyasını hazırlayarak başvurularını yapacağız. Bugün “İncirliova Deve Sucuğu”muzla başlıyoruz, çam fıstığımız, yuvarlamamız, keşkeğimiz ile devam edeceğiz. Burada sayın Bakanımıza ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Kendisi burada diye söylemiyorum, sadece yerli otomobil projesindeki çabası bile adını Türk Sanayi Tarihi’ne altın harflerle yazdırmıştır. TOBB’deki görevim hasebiyle kendisiyle çok yoğun bir çalışma ortamımız oldu, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yerli otomobil imza töreninde birlikteydik, bugün Odamızın düzenlediği sempozyuma gelerek bizleri şereflendirdi, kendisine teşekkür ediyorum”, dedi.

Aydın’ın ihracatının ithalatından fazla ve cari açığa destek olan İllerden olduğunu belirten Ülken, Bakanlığın Aydın sanayisine daha çok destek olması ve yeni organize sanayi bölgeleri açılması için de Sayın Bakan Faruk Özlü’den söz almayı da ihmal etmedi.

Konuşmaların ardından sempozyuma katılan Aydın Ticaret Odası üyeleri sertifikalarını Bakan Faruk Özlü’nün elinden aldılar.