AYDINLI İHRACATÇILARA TÜRK EXİMBANK MÜJDESİ 20.02.2017

Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası ve Aydın Ticaret Borsası organizasyonu ile düzenlenen Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın da sunum yaptığı “İhracatın Finansmanında Türk Eximbank ve Destekleri” konulu toplantı Anemon Otel’de gerçekleştirildi. İhracatçı firmalarımızın yoğun ilgi gösterdiği toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın ile ilimizin kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri de katıldı.

AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin’in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, Eximbank Genel Müdürü’nden Aydın’da Eximbank Temsilciliğinin açılması için söz aldı. Aydın’ın ekonomisi hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Ülken “Aydın ihracatı ithalatından fazla olan kendine yetmenin ötesinde ülke ekonomisine de katkı koyan nadir illerimizden bir tanesi. Aydın bu ihracat rakamlarına ithal girdi ile de ulaşmıyor. Neredeyse tamamen kendi öz kaynakları ile bu noktaya gelmiş durumda. Bu yüzden Sayın Genel Müdürümüz Adnan Yıldırım’dan bir söz almak istiyorum. Eximbank’ın artık Aydın’da bir temsilcilik açması zaruret haline gelmiştir. Biz üyelerimiz için Aydın’daki ihracatçılarımız için bir temsilcilik istiyoruz. Yer tahsisi konusunda da Aydın Ticaret Odası’nın yeni yapılan hizmet binasında Eximbank Temsilciliği’ne yer vermeyi de ben taahhüt ediyorum. Gelin Eximbank’ın Aydın Temsilciliği’ni açalım. Biz Aydın’daki bütün paydaşlar olarak hazırız sizden destek bekliyoruz”, dedi.

AYTO Başkanı Hakan Ülken’in ardından sunumlarını yapmak üzere kürsüye gelen Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Aydın’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, “İzmir Bölge Müdürlüğümüzün kapsamını genişlettik. Yapılamayan birçok işlem orada yapılmaya başlandı. Açıkçası biz bugün gelirken sizlere sormak istiyorduk. Aydın’da Eximbank Temsilciliği olmasını ister misiniz diye. Fakat Hakan Bey erken davrandı ve bu isteği dile getirdi. Ben de sürecin tamamlanmasının ardından Eximbank Aydın Temsilciliği’nin açılacağının sözünü veriyorum” dedi.

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın sunumunun ardından yapılan soru-cevap bölümüyle  toplantı sona erdi. 

 

AYDINLILAR İHRACAT KREDİSİNE ARACISIZ BAŞVURABİLECEK

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş./Türk Eximbank, 31 Mart 1987 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3332 sayılı Kanun’un verdiği yetkiye istinaden 21 Ağustos 1987 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 87/11914 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Türk Eximbank'ın temel amacı; ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence kazandırılması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesidir. Türkiye'de ihracatın kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan Türk Eximbank, bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayrinakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklemektedir. Türk Eximbank’ın, gelişmiş birçok ülkenin resmi destekli ihracat kredi kuruluşlarından farklı olarak kredi, garanti ve sigorta işlemlerini aynı çatı altında toplamış olması, ihracatçı firmalara verilen hizmetlerde bir bütünlük oluşturulmasına imkan tanımaktadır. Türk Eximbank 2010 yılında 3,9 milyar ABD Doları tutarında nakdi kredi desteği ve 5 milyar ABD Doları tutarında sigorta/garanti imkanı sağlayarak ihracata toplam 8,9 milyar ABD Doları seviyesinde bir destek vermiştir. Böylece, Banka nakdi ve gayrinakdi destekleri ile Türkiye ihracatının % 7,8’ine finansman desteği sağlamıştır. 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle Banka'nın aktif toplamı ise 6,3 milyar TL olup ödenmiş sermayesi 2 milyar TL düzeyinde bulunmaktadır. Üstlendiği özellikli görevler nedeniyle nitelikli insan kaynaklarına sahip Türk Eximbank'da temel işlem birimlerindeki profesyonel kadroların yaş ortalaması 42 olup, destek birimleriyle birlikte toplam  360 personel görev yapmaktadır.