AYTO’DAN EMLAKÇI ÜYELERİNE DEV HİZMET 17.02.2017

Odamıza emlak komisyonculuğu faaliyetinden kayıtlı olan üyelerimiz için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından devrim niteliğinde bir karar alındı.

2007 yılında çıkarılan genelge ile tapu ön başvuru işlemleri, emlak komisyoncusu ile talepte bulunan arasında yapılacak “İş Takip(Tellaliye) Sözleşmesi” ile yapılabilir hale gelmişti. Fakat genelgenin uygulanmasındaki sorunlar özellikle damga vergisinin alım-satım bedeli üzerinden mi yoksa sözleşme hizmet bedeli üzerinden mi alınacağı konusunda netlik kazanmayan hususlar yüzünden uygulama tıkanma noktasına gelmişti.

Emlak Komisyonculuğu yapan üyelerimizin bulunduğu 16. Meslek Komitesinin talebi ve Yönetim Kurulumuzun ilgili kurumlar nezdinde yapığı çalışmalar neticesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 03.01.2017 tarih ve 23294678-010.07.02-E.2805749 yazısına istinaden 2007 yılında çıkan genelgenin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ortadan kaldırılmış oldu. Yapılan düzenleme ile damga vergisinin “Tapu İşlemleri İş Takip (Tellaliye) Sözleşmesi” hizmet bedeli üzerinden alınmasına karar verildi.

Emlak komisyoncusu üyelerimizin tapu müdürlükleri nezdinde yaşadığı muhataplık problemi uygulamanın yasal bir zemine oturmasıyla ortan kalkmış oldu. Konuyla ilgili Emlak Komisyoncusu üyelerimiz ile Oda binamızda yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Bugüne kadar üyelerimizin bürokrasiyle yaşadığı her sorunun çözümü için çalışmalarımızı sürdürdük. Göreve geldiğimizde meslek komitelerinin çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu belirtmiştik. Bugün çözülen sorun meslek komitesi çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uygulama da üyelerimiz arasında birlik sağlanması için Tapu İşlemleri İş Takip (Tellaliye) Sözleşmesini hazırladık. Bunun dışında Odamız emlak komisyoncusu üyelerimizin hem kurumsallaşması adına hem de tapu müdürlüklerinde iş takibi yapılırken onları koruyacak uyulması gereken kuralların belirlendiği bir liste hazırladık. Üyelerimiz bu form ve listelere Odamızdan ya da web sitemizden ulaşabilirler.”dedi.

Odamız tarafından hazırlanan “Tapu İşlemleri İş Takip (Tellaliye) Sözleşmesi” ve Üyelerimize yönelik” İş Takip Sözleşmesi İle Tapuda İş Takibi Yapılırken Uyulması Zorunlu Kurallar”a tıklayarak ulaşabilirsiniz.