AYTO Talep Etti, Bakanlık Uyguladı. 01.11.2016

Aydın Ticaret Odası’nın  (AYTO) akaryakıt istasyonu işletmeciliğinden kayıtlı üyelerinin bulunduğu 15. Meslek Komitesi’nin talebi, AYTO’nun girişimi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik değişti.  

AYTO 15. Meslek Komitesi üyeleri komite toplantısında, akaryakıt istasyonlarında LPG/CNG dolumu yapan personelin, LPG dolum ağzı ile ilgili bir standardın olmamasından dolayı mağdur olduğu ve bunun belirli bir standart dahilinde yapılması gerektiğini gündeme getirdi. Komite kararı doğrultusunda AYTO Yönetiminin girişimi ile başlayan süreçte 16/12/2013 tarih 10466 sayı ile TÜVTÜRK’e, 18/12/2014 tarih 1750 sayı ile Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı’na, yine 18/12/2014 tarih 1751 sayı ile Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanlığı’na, 15/04/2014 tarih 3259 sayı ile Makine Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanlığı’na ve 20/05/2014 3987 sayı ile de Türk Standartları Enstitüsü İl Temsilciliği’ne yazılar yazılarak ilgili meslek grubunda bulunan üyelerin mağduriyeti belirtilerek yeniden bir düzenleme yapılmasına dair talepte bulunuldu.

Kamu ve Özel Sektör Buluşmalarında Konu Yeniden Gündeme Geldi

Son olarak AYTO’nun kamu ve özel sektör buluşmaları dahilinde gerçekleştirdiği 15. Meslek Komitesine yönelik 07 Ocak 2016 tarihli toplantısında konu tekrar gündeme getirildi.

Toplantıda, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkililerine, LPG/CNG dolum ağzının araç tamponundan daha alt seviyelere monte edildiği, bununla ilgili bir standart olmamasından dolayı tabancaların dolum ağzına yerleştirilmesinde sıkıntı yaşandığı, gaz kaçağı olduğu ve bu durumun istasyon çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğini tehdit ettiği ifade edildi.

AYTO’nun talebi olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce ilgili Bakanlığa iletilen düzenleme talebine karşılık Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından gelen yazıda; araçların yakıt sistemi tadilatına ilişkin hükümleri içeren Araçların, İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğin yenileme çalışmalarının devam ettiği, söz konusu yönetmeliğe LPG/CNG yakıt sistemi dönüşümü yapılan araçlarda gaz dolum ağzının yeri ile ilgili hüküm konulacağı belirtildi.

Beklenen Yeni Yönetmelik Yayınlandı

AYTO tarafından gündeme getirilen talebin sonucunda 08/11/2008 tarihli Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliği kaldırılarak, 26/10/2016 tarih 29869 sayılı Resmi Gazete’de yeni yönetmelik yayınlandı.

Araçların İmal, Tadil ve Montajı Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak LPG/CNG tadilatlarında, LPG/CNG dolum ağzının aracın alt kısmında bulunmaması gerektiği yönünde düzenleme yapıldı. Artık araçların alt kısmına LPG dolum ağızları konulmayacak.

AYTO Başkanından Teşekkür

Aydın Ticaret Odası’na akaryakıt istasyonu işletmeciliğinden kayıtlı üyelerinin talebini AYTO Yönetimi olarak gündeme getirdiklerini belirten AYTO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, “ AYTO olarak akaryakıt istasyonu işletmeciliğinden kayıtlı üyelerimizin talebini her platformda dile getirdik. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu talebimize karşılık yeni yönetmelik çıkarılacağını bize bildirmişti.  Bu Yönetmelik değişikliği ile sadece Odamıza kayıtlı üyelerin değil tüm Türkiye’deki akaryakıt istasyonu işletmelerinin mağduriyetinin giderilmesine katkı sağladık, bu bizim için de gurur verici.  Bu Yönetmelik değişikliğinin gündeme getirilmesini talep eden 15. Meslek Komitesi üyelerimize ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü nezdinde Yönetmeliğin çıkarılmasına katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.