AYDIN’IN İLK URGE PROJESİ AYTO’DAN 28.01.2016

Aydın Ticaret Odası ve Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile “Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi” tebliği  kapsamında  kuru incir sektörüne yönelik Aydın’ın ilk URGE Projesi hayata geçti.

Aydın Ticaret Odası üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen kuru incir sektörüne yönelik hazırlanan projenin açılış toplantısı AYTO hizmet binasında gerçekleştirildi.

AYTO Başkanı Hakan Ülken yaptığı açılış konuşmasında bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek başladı. Başkan Ülken, “Bugün çok önemli bir gün Aydın tarihinde ilk defa bir URGE Projesi hayata geçmekte. URGE Projesi nedir sorusu mutlaka akıllara gelecektir. Biz ve üyelerimiz dahil olmak üzere URGE projesinin ne olduğunu yaparak öğreniyoruz.  Biz dedik ki  mutlaka URGE Projesi yapalım, ilin ekonomisine ve üyelerin cebine katkı koyabilecek bir faaliyet başlatalım. Herkes gözümüzü korkuttu. Öyle hemen 5-6 ayda bitmez ortalama 3 sene sürer, bunu yapmak kolay bir şey değildir dediler, hayır dedik biz bunu yaparız.” dedi.

Aydın’da İlkleri Yapmak Mecburiyetindeyiz. 

Aydın’da artık ilklerin yapılmak zorunda olduğunu belirterek konuşmasına devam eden AYTO Başkanı Hakan Ülken,  “Aydın’da ilkleri yapmak mecburiyetinde olduğumuzu ve herkesin olduğunu bilmesi gerektiği bir dönemi geçiriyoruz. Eğer biz biraz daha trene geç kalırsak en arka vagonu da bulamaz hale geleceğiz. Eğer bu ülkede bir Ekonomi Bakanlığı var, Ekonomi Bakanlığı’da bir URGE projesi formatı var ve URGE Projesi formatı üzerinden de ihracatçıya yeni ihracat yapmak isteyene ihracat potansiyeli olup da önünü göremeyen yolunu bilemeyene bir teşvik ve destek varsa Aydın burada olmak zorunda dedik ve Aydın’da ilk defa bir URGE Projesi hayata geçiyor. Onaylanmış bir proje daha var bakanlıkta ama merhale açısından bakıldığında bugün sözleşmemizi de imzalayıp ihtiyaç analizi ile birlikte süreci başlatmış olacağız.” diye konuştu. 

Projeler Devam Edecek. 

Tarım makinaları sektöründe de yeni proje hazırlığı olduğunu belirten AYTO Başkanı Hakan Ülken, “3 yıl sonra, incir ihracatı ve incir ihracatından elde edilen gelir artışı, raflardaki kendi bulunma oranlarımızı, aracıları devreden çıkarıp birebir yurtdışı pazarlarda satış yapabilme imkanlarımızı ve cenab-ı Allah’ın bize bahşettiği Aydın’ın en büyük değeri olan Aydın incirinin tanıtımı ile birlikte marka değerinin ve tanıtımı ile birlikte, marka ve Pazar fiyatının arttığını gördüğümüz gün aslında bugün nasıl bir projede başladığımızı algıladığımız gün olacaktır. Allah nasip ederse sadece incir ile kalmayacağız. Tarım makinaları ile ilgili projemiz hazırlık aşamasında. Aydın’dan dünyanın herhangi bir noktasına neyi satabileceksek onu bizim üyemizin satabilmesi için Aydın Ticaret Odası olarak sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz.” diye konuşarak sözlerini tamamladı.

AYTO Başkanı Hakan Ülken’in konuşmasının ardından Uluslar arası rekabeti Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nden Uzman Yeliz Çuvalcı, projenin kapsamı, içeriği ve mahiyeti hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Projeye, Aydın Ticaret Odası’na kayıtlı 21 tüzel kişilik projede katılımcı olarak yer alıyor. Projenin en önemli aşaması Sektörün  İhtiyaç Analizi  saha araştırma  çalışması başlamış olup katılımcı firmalarla ilk toplantı gerçekleştirilmiştir. İhtiyaç analizi kapsamında firmalar yerinde ziyaret edilecek, sektöre yönelik iyi gelişmeler, sektörde yaşanan sorunlar masaya yatırılarak çözme yönünde  adımlar atılacaktır.  Ayrıca  katılımcı firmalarla gidilecek hedef pazarlar, yurtdışı fuarlar belirlenerek projenin yol haritası ortaya konulacaktır.