AYTO’nun Girişimcilik Atağında İlk Grup Sertifikalarını Aldı. 01.06.2015

Aydın Ticaret Odası’nın (AYTO), İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile başlattığı 300 kişilik girişimcilik kursu atağı kapsamında düzenlediği Temel Girişimcilik Kursu’nu tamamlayan ilk gruba düzenlenen törenle sertifikaları dağıtıldı.

Aydın Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen törene KOSGEB idaresi Başkanı Recep Biçer,  Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, OSTİM Yatırım A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Çörtü, TÜBİTAK Baş Uzmanı Bayram Güven, OSTİM Bölge Müdürü Adem Arıcı, OSTİM Dış İlişkiler Koordinatörü Hamza Akça, Aydın Milletvekili Adayı Abdurrahman Öz, KOSGEB Merkez Müdürü Turgut Gözen, AYTO Meclis Başkanı A. Sefa Yüksel,  TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkan Yardımcısı ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, AYTO Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, kursiyerler ve basın mensupları katıldılar.

Girişimcilik ruhuna ve inovasyona ihtiyacımız var.

TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkan Yardımcısı ve AYTO Başkanı Hakan Ülken’in açılış konuşması ile başlayan törende Ülken, Ülkemizin ve Aydın ekonomisinin canlanabilmesi için girişimcilik ruhuna ve inovasyona ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “ Bugün itibariyle Aydın’da göreve geldiğimizden beri hayatın her alanına sirayet etmiş ekonomi paradigmasının hem hanelere, hem bireylere ve bireylerden topluma, toplumdan devlete tüm hayatımıza sirayet eden negatif yönlerini nasıl absorbe edebiliriz? Nasıl ilimize ve ülke ekonomisine katkı koyabiliriz diye çaba sarf ettiğimiz faaliyetlerden birinin sertifika töreninde bir arada bulunmaktan ziyadesiyle mutluyuz.  Neden mutluyuz çünkü bizim ülke olarak elimizde petrolümüz yok, doğal gazımız yok bizim hammaddelerimiz yüksek değil  peki biz nasıl kalkınabiliriz? Sadece bir tarım toplumu olarak kalkınma şansımız var mı? Hayır. Bizim mutlaka girişimcilere, inovasyona, bizim mutlaka girişimcilik ruhuna ihtiyacımız var. Eğer biz 2023’de ilk 10 ekonomi içerisinde yer alacaksak; eğer biz bu topraklardan yeşeren tüm evlatlarımızı bu topraklara fayda sağlayabilecek müreffeh bir toplum halinde yaşatmayı becerebileceksek mutlaka ve mutlaka girişimcilere ihtiyacımız var.” dedi.

 Konuşmasına Almanya ve Japonya örneğini vererek devam eden Ülken, “Almanya da ve Japonya da bu yeryüzünde yaşanabilecek en büyük felaketleri yaşamış devletler, her ikisi de dünya savaşlarının ardından yerle bir olmuş, yıkılmışlar ama gelin görün ki her savaşın ardından mutlaka toparlanmışlar, Mutlaka dünyada söz sahibi olabilmiş, dünyaya hükmeder hale gelebilmiş, başat aktörler haline gelebilen ülkelerdir.  Baktığınız zaman Japonya’da da petrol yok, doğal kaynaklar yok, Almanya’da da yavaş yavaş bitmeye başlamış olan demir var. Ama ortada bir girişimcilik ruhu var. Her iki ülkenin de ortak özelliği girişimci yetiştirebilmeleri ve o girişimcilikle birlikte ülkelerini kalkındırabilmeleri. O yüzden bizim girişimcilere ihtiyacımız var, o yüzden bizim ilimizde faaliyet gösterebilecek yeni istihdam alanları oluşturabilecek, kurdukları işyerlerinde para kazanabilecek, kazandıkları helal paraları paylaşabilecek paydaş oldukları birlikte çalıştıkları işçilerin alın terlerinin karşılığını verebilecek  ilk 25 kişilik grubun içerisindeyiz şu an.”diye konuştu.  

Temel Girişimcilik Kursunu bitirenleri toprağa atılan fidana benzeten Ülken, “Toprağa tohumu atarsınız, tohumdan fidan, fidandan da meyve alırsınız. Biz bundan 2 ay önce KOSGEB Başkanlığımız ve İŞKUR ve KOSGEB İl Müdürlüğümüz ile birlikte torağa bir tohum atmıştık, bugün topraktan fidan çıktı, ama buradakiler yarın iş kurduklarında işyerlerini açtıklarında asıl o zaman meyveleri almış olacağız. Buradaki girişimcilerin evine ekmek götüren işçilere ekmek parasını verdiklerinde ikinci meyveleri alacağız.” diyerek sözlerine son verdi.  

KOSGEB Merkez Müdürü Turgut Gözen yaptığı konuşmada 2015 yılında hedefi büyük tuttuklarını belirterek “Hedefimiz büyük, bizim hedefimiz bu yıl itibariye Aydın’da 1000 kişiyi eğitime almak.”dedi.

KOSGEB olarak KOBİ’lerin hamisiyiz.  

KOSGEB İdaresi Başkanı Recep Biçer ise “ KOSGEB olarak biz KOBİ’lerin hamisiyiz diyoruz. KOBİ deyince malumunuz çalışan sayısı 249 ve altında yıllık cirosunda 40 Milyon ’un altında olan tüm işletmeleri kapsıyor. Buna bireysel işletmeler bireysel girişimciler dâhil ki biz bunların içerisinde en çok bireysel girişimcileri önemsiyoruz. Çünkü sizlerle beraber istihdama yeni bir boyut kazandırıyoruz. Sizler yeni istihdamın yeni iş yerlerinin yeni ufukların birer temsilcisisiniz adeta. KOSGEB olarak biz de destek vermekten keyif alıyoruz. Öncelikle bu eğitimler vasıtasıyla sizler kendinizi kendi duygularınızı ve sınırlarınızı ve kendi kapasitenizi değerlendirmiş tartmış oluyorsunuz. İstatistikler gösteriyor ki eğitimlerini tamamlamış yaklaşık %10’u civarında insanımız bir iş yeri açıyor. Bu bir kayıp değil kazanç aksine. %10 az bir rakam değil. %90’nın da kafasında ileriye dönük planları yapma fırsatı veriyor kendisine.  Bu eğitimlerin düzenlenmesi hem sizler hem de Aydın için bir kazanım olarak düşünüyorum. “diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.