AYTO’DAN DIŞ TİCARET SEMİNERİ 12.03.2015

Aydın  Ticaret Odası hizmet binasında düzenlenen dış ticaret seminerine, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı Ahmed Şevket Yurt,  İhracatı Geliştirme Uzmanı Hatice Şafak Bozkır, Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Dilan Can konuşmacı olarak katıldılar.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmed Şevket Yurt, İhracat Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yurt, “Diğer kurumlardan biraz daha farklı bir yönümüz de gerek yurt içinde gerekse yurtdışında çok yaygın bir teşkilat ağımız var. Bu da bizi biraz daha ayrıcalıklı, sizlere daha iyi hizmet verir bir hale getiriyor. Hemen hemen pek çok potansiyeli olan ülkede malumunuz  Ticaret Müşavirliklerimiz, Ateşeliklerimiz yaygın bir şekilde mevcut. Sürekli firmalarımıza bildiklerimizi aktarmaya, destek olmaya, onları bulundukları noktalardan daha öte noktalara taşımaya gayret ediyoruz.” dedi.  

Yurt konuşmasında, İhracat Genel Müdürlüğü’nün imkanlarından söz ederek “ Bizim hiç ihracat yapmamış bir firmayı alıp uluslararası pazarlar ile tanıştırmaya, tabiri caizse ayağını büyük denizlerde suyun içerisine sokmaya imkan verdirecek enstrümanlarımız var. Zaten kendisini ispat etmiş bir markası olan, üretimle pazarlamayla uğraşan firmalarımızın mümkünse Aydın’ın içerisinden çıkıp Ege Bölgesi’ne, tüm Türkiye’ye daha ötesinde de küresel bir marka haline getirmeye dönük pek çok enstrümanımız bulunmaktadır. Dolayısıyla biz arzu ediyoruz ki firmalarımız bunlardan mümkün olduğu kadar haberdar olsun. Mümkün olduğu kadar bunlara aşina olmanız, mümkün olduğu kadar kullanmanız da sizin menfaatinize. Bakanlığımızın web sayfasında şu anda 150 ülke, 49 profil 150 si kapsamlı rapor şeklinde her bir ülke ile alakalı detay bilgi bulunmaktadır. Vergilerinden, gümrük oranlarına, o ülkede nasıl iş yapılacağı, belgelendirme prosedürlerine kadar çok detaylı ve sürekli güncellenen bilgiler bulunuyor. Yine her bir ülke ile alakalı ülke uzmanı arkadaşlarımız var. Bunlar ister e-posta ister telefon ile ister yüzyüze size her konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

Aydınlı işadamlarını İran’da yatırım yapmaya davet etti.

Yurt, daha sonra  konuşmasına İhracat Genel Müdürlüğü’nün  Ülke Masaları Pazar Araştırması çalışmalarına örnek olarak İran Pazarına İhraç İmkanları hakkında bilgi verdi.  İran’a yapılacak olan ihraç imkanları doğrultusunda bilgiler veren Yurt, Aydınlı işadamlarını İran’a yatırım yapmaya davet etti. İran’ın gelişmekte olan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Yurt, “Bulunduğumuz bölge coğrafyası içinde gelişme potansiyeli açısından önemli ülkelerden birisi olan İran, yatırım yapmak isteyen firmalara bir takım  konularda önemli destek sağlıyor. Gelişmekte olan ülkelerin başında gelen İran, yabancı şirketlere temsilcilik ve şube açma imkanı, ülkesinde bulunan bir firmayla ticari ortaklık olanağı sağlıyor. Bununla birlikte İran, firmalara yüzde yüz yabancı sermaye ile şirket kurma şansı tanıyor. İran’ın ülkemize yakın olması, halkının Türk insana olan bağlılığı, yönetimin kalkınmaya yönelik desteği, iki ülke arasındaki kültürel yakınlık, doğal kaynaklar ve gelişme potansiyele göz önüne alındığında işadamlarımız için İran, ticari ortaklık yapılacak bir ülke konumunda yer alıyor” dedi.

Seminerde daha sonra İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları başlığı altında Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi, Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi, TURQUALITY’nin Desteklenmesi ile Yurtdışı Birim Marka ve Tasarım Destekleri, Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi hakkında bilgiler verdi. Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Dilan Can ise Pazara Giriş Engelleri ve Çözüm Yolları’nı anlattı.