Sağlık Bakanlığı AYTO’yu haklı buldu. AYTO’DAN TÜRKİYE MEDİKAL SEKTÖRÜNE İZ BIRAKAN HİZMET 04.02.2015

Aydın Ticaret Odası’nın, (AYTO) medikal ürünler ticaretinden kayıtlı üyelerinin haklarını savunmaya yönelik girişimleri sonuç verdi. Eczanelerin vitrin ve tabelalarında Medikal ifadesinin haksız rekabete neden olduğu ve bu tabelalardaki ifadelerin kaldırılmasını talep eden AYTO’ya Sağlık Bakanlığı’ndan olumlu yanıt geldi. Aydın Ticaret Odası tarafından süreç ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Medikal ürünler ticaretinden kayıtlı üyelerin bulunduğu 7. Meslek Komitesi’nin talepleri doğrultusunda, 01.09.2014 tarihinde Sağlık Bakanlığı nezdinde yazılı olarak girişimlerde bulunan AYTO, 15.05.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği’nin 33. maddesine atıfta bulunarak “ilaçların uygulanmasında kullanılan cihazlar hariç olmak üzere münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması ve uygulanması gereken cihazların eczanede satışı yapılamaz” hükmü gereğince eczanelerin açıkça ve aleni olarak medikal faaliyetlerde bulunamayacakları, ilgili yönetmelik gereğince medikal firmaların ayrı bir ruhsatlandırma sürecine ve standartlarına tabi oldukları, dolayısıyla tabelalardaki bu ifadelerin eczanelerin ruhsatlı medikal merkez algısı uyandırdığı, eczanelerin vitrin camlarına ve tabelalarına medikal ifadesinin yazılmasının yönetmelik hükümlerine, etik kurallara ve de rekabet kurallarına aykırı olduğu ifadelerine yer verdi.

AYTO haklı çıktı.

AYTO’nun talebine karşılık Sağlık Bakanlığı’nın ilgili birimi olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan alınan görüş yazısında AYTO’nun haklı görüşüne olumlu yanıt geldi. Yanıtta, hangi tıbbi cihazların eczanelerde satışının yapılabileceği kanunla belirlendiği, satışı yapılabilecek bu tıbbi cihazlar için ayrıca bir yetki belgesine ihtiyaç duyulmadığı, bu durumun eczanelere tıbbi satış merkezi niteliği kazandırmayacağı eczane vitrinlerinde ve tabelalarında medikal ifadesinin yer almasının mevzuata aykırı olduğu, haksız rekabete sebebiyet vereceğinden uygun olmadığı belirtildi.

Medikal İfadesi Kaldırılsın.

AYTO, talebinin haklı bulunmasına karşılık bu kez Türk Eczacılar Birliği Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Aydın Eczacı Odası Başkanlığı nezdinde girişimlerini sürdürdü. AYTO girişimlerinde Sağlık Bakanlığı’ndan alınan olumlu görüş yazısı ile birlikte eczanelerin cam, vitrin ve tabelalarında bulunan medikal ifadesinin kaldırılmasını istedi. Sağlık Bakanlığı’nın ilgili birimi de İl Sağlık Müdürlüklerine konuyu tebliğ ederek yapılacak eczane denetimlerinde bu hususa dikkat edilmesi ve bu tür uygulamaların kaldırılması istendi.

TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkan Yardımcısı ve AYTO Başkanı Hakan Ülken yaptığı açıklamada, “ Odamıza medikal ürünler ticaretinden kayıtlı üyelerimizin dahil olduğu 7. Meslek komitemizin talebi üzerine Sağlık Bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimlere olumlu yanıt geldi. Bu konunun ülke çapında bir sorun olduğunun farkındayız. Böyle ulusal bir sorunun AYTO öncülüğünde çözüme kavuşması bizi çok sevindirmiştir. AYTO olarak Türk Eczacılar Birliği, Aydın Eczacı Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne talebimizi ilettik. İvedilikle eczanelerin cam, vitrin ve tabelalarında bulunan medikal ifadelerinin kaldırılmasını talep ediyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektörü de kendi içinde alt gruplar olarak ihtisaslaşmaktadır. Bu da yönetmelikler, genelgeler ve gerekli olan mesleki standartlar ile sağlanmaktadır. Dolayısıyla medikal firmaların yönetmelik ve standartları da bu anlamda ayrıdır ve ayrı bir ruhsatlandırma sürecine tabidir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu konuya hakkaniyet ile yaklaşarak doğru ve yerinde bir karar vermiştir. Birçok ildeki Eczacı Odalarının verilen bu kararın geri alınması yönünde kamuoyu oluşturdukları ve Bakanlığın ilgili birimine baskı yaptıklarından haberdar durumdayız. Eczanelerde satışına izin verilen medikal malzemeler ile tabelaya medikal ifadesinin yazılması konusunu birbirine karıştırarak bir kavram kargaşası oluşturmak istenmektedir. Bizim burada üstünde durduğumuz ve vurgu yaptığımız mesele tabelalarda yazılı olan medikal ifadesinin yanıltıcı bir algı oluşturduğu bununda haksız rekabete neden olduğudur. Konuyu yakından takip ediyoruz. Verilen bu haklı ve hakkaniyetli kararın geri alınacağına ihtimal vermesek de süreci gerekirse hukuki zeminde sonuna kadar sürdüreceğimizin ve konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Konu hakkında Danıştay’a açılan yürütmeyi durdurma ve iptal davasının içeriğini incelemiş durumdayız. Bu içerikten de anlaşılıyor ki daha önce bahsettiğimiz kavram kargaşası konusu üzerinde durulmaktadır. Odamızın Hukuk Birimi ve Ticaret Odaları Konseyi ve TOBB tarafından açılmış bu davaya fer’i müdahil olarak medikalci üyelerimizi temsilen katılıyoruz. Son olarak sözlerimi ayakkabı ayakkabıcıdan, kırtasiye kırtasiyeciden, tıbbi malzeme de medikalden alınmalıdır diyerek tamamlıyorum.” dedi.

Toplantı da  7. Meslek Komitesi Başkanı Kamil Uysal, “ Medikalci üyelerimizi temsilen giriştiğimiz bu konunun medikal sektörü adına olumlu sonuçlanmasından gurur duyuyoruz. Odamız Başkanı ve yönetim kurulunun bu sorunumuzu sahiplenmesi ve gerekli her türlü girişimi esirgememesi takdire şayandır. Kendilerine komitemiz ve medikalci üyelerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. “ şeklinde sözlerini tamamladı.