AYTO’dan Gövde Gösterisi 10.11.2014

Aydın Ticaret Odası (AYTO)’nun Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla düzenlediği ‘AYTO ÇAĞ ATLATIYOR’ AYTOBİL proje lansmanına 1000’in üzerinde kişi katıldı. Organizasyon da ayrıca ayrıca AYTO – ATLASJET Protokolü imza töreni ve TOBB Aydın Oda ve Borsaları - Aydın Valiliği Meslek Lisesi Okul protokolü imza töreni yapıldı. 
Organizasyonun açılış konuşmasını yapan AYTO Başkanı Hakan Ülken, İzmir, Denizli, Manisa, Muğla, Balıkesir, Konya, Antalya, Trabzon il ve ilçelerinden gelen 50 ye yakın oda ve borsa başkanına teşekkür ederek başladı. Başkan Ülken, “ Göreve geldiğimizden bugüne kadar pek çok projeye imza attık Projeleri tanıtım yapmak amacıyla şimdiki zaman kipi ile yeri geldi “AYTO AYDINLATIYOR” dedik yeri geldi “AYTO KALİTEYİ GETİRİYOR” dedik yeri geldi “AYTO UÇURUYOR” dedik ama hepsinin özünde “AYTO ÜYE ODAKLI ÇALIŞIYOR” dedik. Çünkü göreve geldiğimiz anda Aydın’ın sosyal konularından uzak kalmayacağız ama bizim tüm projelerimiz sosyo-ekonomik olacak, üyelerimize dolaylı da değil direk temas edecek demiştik. Bugüne kadar pek çok projeye imza attık. Bugün de “AYTO ÇAĞ ATLATIYOR” diyoruz.” dedi. 
“Çağımız Bilişim ve Teknoloji Çağı “
Başkan Ülken çağa ayak uyduramayan devletlerin ve milletlerin çağa ayak uyduramadıkları için çağın gerisinde kalmaları ve yerle yeksan olacaklarını ifade ederek “Biz üyelerimize verdiğimiz değer ve onlardan aldığımız güçle teknolojinin bilişimin bilginin ve bilimin üyelerimize nasıl en efektif biçimde kullandırabileceğimizi düşündük, an itibariyle yeryüzünde bulunan tüm teknolojik imkanları kullanarak üyelerimizin hizmetine sunduk. Üyelerimizin iş ve işlemleri ile ilgili kolaylıkları, Aydın’ın ve Türkiye’nin problemi olan istihdam problemine bir nebze çözüm bulmayı yanı sıra üyelerimizin bizim asli vazifemiz olan ticari hayatlarını geliştirmeye yönelik ulaşabilirliklerini sağlamayı hedefledik ve bunun içinde de çok detaylı teknolojik imkanlar kullandık.” diye konuştu. 
“AYTO Uçuruyor derken Aydın ekonomisini uçurmayı hedefliyoruz.” 
Başkan Ülken ATLASJET – AYTO işbirliği hakkında da söz ederek “ Bir yıl içerisinde 1000 in üzerinde üyemizi oda bütçesinden fuarlara ücretsiz olarak ziyaret ettirdik. Bu bir yıl içerisindeki 1000 in üzerindeki üyemizin fuarlara gidiş gelişlerinin neticesinde Aydın’a dönüşü olan katma değerleri gördükçe ne kadar doğru bir iş yaptığımızı tespit ettik. Bu seneki hedefimiz 2000 in üzerine çıkmak. Daha önce de söylemiştim. AYTO uçuruyor derken Aydın ekonomisini uçurmayı hedefliyoruz.” dedi. 
Aydın’a 24 derslikli TOBB Meslek Lisesi 
Başkan Ülken ayrıca TOBB tarafından Aydın’a 24 derslikli okul yaptırılacağını ifade ederek “Bugün bir de TOBB’nin yaptırıp Aydın Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü’ne hibe edeceği TOBB Meslek Lisesi protokolü için bir aradayız. 24 derslikli okul kazandırılacak Aydın’a, bu konu uzun yıllardır gündemdeydi. Bizim görev süremiz içerisinde tamamlanıyor olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir.”diye sözlerine son verdi. 
AYTO Başkanı Hakan Ülken’in konuşmasının ardından “AYTOBİL” projesi hakkında Yük. Bilgisayar Mühendisi Ahmet Şentürk bilgi verdi. AYTO – ATLASJET işbirliğinin doğuşunu anlatan ATLASJET’in sahibi Murat Ersoy ise “ Ben Akseki’liyim ama Hakan başkan ticaret konusunda benden daha yetenekli çıktı” diyerek AYTO Başkanı Hakan Ülken’e teşekkürlerini iletti. 
AYTO 5 yıldızlı oda 
Aydın Ticaret Odası’nın 5 yıldızlı uluslar arası akredite bir oda olduğunu belirterek sözlerine başlayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu “ Londra, Paris, Berlin’de bir oda üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa Aydın Ticaret Odası’da üyelerine öyle hizmet veriyor. “ dedi. 
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, internetin ekonominin bel kemiği haline geldiğine işaret ederek, orta gelir tuzağına karşı ekonomide interneti aktif kullanma çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, “Artık bürokrasiyle-evrakla-masrafla uğraşmadan ofisinizden, şirketinizle ilgili işleri halledebileceksiniz. Bu özellikle KOBİ’lerin maliyetlerini düşürmeleri ve dünyaya açılmaları için müthiş bir fırsat” dedi. Hisarcıklıoğlu Aydın Ticaret Odası’nın geliştirdiği bilişim projesinin bu anlamda çok önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Aydın’dan bütün KOBİ’lere internetle gelen fırsatları değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, internetin özellikle maliyetleri düşürme ve dünyaya açılarak büyüme anlamında KOBİ’lere büyük imkanlar sunduğunu vurguladı.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde düzenlenen “Aydın Ticaret Odası Çağ Atlıyor” (AYTOBİL) projesinin lansmanına katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye’de iş ortamının internet ile hızlanacağını ifade etti. Orta gelir tuzağından kurtulmanın yolunu interneti etkili kullanmak olarak gösteren Hisarcıklıoğlu, “Bizde de artık, bürokrasiyle-evrakla-masrafla uğraşmadan ofisinizden şirketinizle ilgili işleri halledebileceksiniz. Ofisten çıkmadan, bilgisayar ile aynı gün içinde şirket kurabileceksiniz. Odalarımızda artık buna göre hazırlanmalı-yapılanmalı. Aydın TO bu konuda iyi bir adım attı, tebrik ediyorum” diye konuştu.

-“İnternete kahvehane muamelesi yapıyoruz”
Dünya genelinde en çok 2 şeyin konuşulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu bu konuları; ekonomide şehirlerin ön plana çıkması ve internetin ekonominin bel kemiği haline gelmesi olarak açıkladı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Biz İnternet’e gazete gibi TV gibi kahvehane muamelesi yapıyoruz. Sadece sosyal medya aracı olarak görüyoruz. Facebook’ta, Twitter’da dünyada en çok kullanıcısı olan ülkeler arasındayız. Onu da maalesef yanlış kullanıyoruz. Herkes birbirine hakaret ediyor. İnternet asıl KOBİ’ler için fırsat; maliyetleri düşürme ve dünyaya açılma aracı. Mesela e-ticareti hep kendi tüketicimize mal satmak için kullandık. Çin ise e-ticareti ihracat için kullanıyor. E-ticaret her KOBİ’nin hipermarkete, süpermarkete, distribütöre, kimseye muhtaç olmadan kendi dükkânını açabilmesidir. E-ticaretin toplam perakende içindeki yeri G20’de %4. İngiltere’de %14. Türkiye’de ise sadece %.1”

-Rekabet şehirler arasında
Hisarcıklıoğlu, dünyada rekabetin artık ülkeler arasında değil şehirler bazında gerçekleştiğine işaret ederken, “Bugün dünyanın en büyük 600 şehrinde 1,5 milyar kişi yaşıyor. 30 trilyon dolarlık bir ekonomi demek bu. 10 yıl sonra bu 600 şehirde 2 milyar kişi olacak. 64 trilyon dolara ulaşacak ekonomileri ise dünya ekonomisinin % 60’ı demek” ifadesini kullandı. Artık dünyada ülkeler değil şehirler birbiriyle rekabet ediyor.

UMEM Beceri 10 istihdam projesi üzerinde de duran TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Aydın’ın bu konudaki çalışmalarını övdü. Hisarcıklıoğlu söz konusu proje ile Aydın’da 36 kurs düzenlendiğini ve 270 kişinin istihdam edildiğini dile getirdi. Aydın’ın ekonomik yarışta müthiş bir potansiyeli bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, tarım, turizm, sanayi ve maden değerlerinin hepsinin bulunduğu ikinci bir şehir olmadığını vurguladı.

Teşvik politikalarına da değinen Hisarcıklıoğlu, teşvik politikalarının statik değil, dinamik olmasının önemine değindi.

Aydın’ın son dönemde hayata geçirilen projeler sayesinde emsallerine göre daha iyi bir ilerlemeye sağladığına işaret eden Vali Ayyıldız ise, şöyle konuştu: “Bu gelişme ve ilerlemede oda ve borsalarımızın da katkıları da büyüktür. İlimizdeki ticaret erbaplarının temsil edildiği en önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olan Aydın Ticaret Odamız bu anlamda pek çok projeyi hayata geçirmiştir. Bugün de bu projelere yenilerini ekleyerek Aydın’ın çağ atlamasına ve ilimizin sosyal yaşamına büyük katkı sağlamıştır”diye konuştu. 

Konuşmaların ardından AYTO – ATLASJET işbirliği protokolü ve TOBB Meslek Lisesi protokolleri imzalandı. AYTO’ya 40 yıldan fazla kayıtlı oda üyelerine plaket takdim edildi.