ELDE YIKAMA BULAŞIK DETERJANLARI ÇEVRE ETİKETİ TASLAK KRİTERLERİ HAKKINDA 11.09.2020

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan bir yazıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen; 19.10.2018 tarihli ve 30570 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Etiketi Yönetmeliği ile birlikte hayata geçirilen Türkiye Çevre Etiketi Sistemi’nin yaygınlaştırılmasına yönelik tedbirler kapsamında elde yıkama bulaşık deterjanı ürün grubu çevre etiketi kriterlerinin hazırlanmasına yönelik çalışmalar için teknik inceleme komisyonu oluşturulduğu belirtilmektedir.

İlgi yazıya göre, Yönetmeliğin ürün ve hizmet grubu kriterlerinin belirlenmesi başlıklı 9’uncu maddesinin e­-h arasındaki bentlerinde teknik inceleme komisyonu tarafından taslak kriterler ile ilgili teknik değerlendirme raporu hazırlanacağı, teknik değerlendirme raporuna göre taslak kriterlerinin oluşturulacağı, taslak kriterler hakkında ilgili paydaşların görüşlerinin alınacağı, taslak kriterlerin nihai hale getirilinceye kadar paydaşlarla görüş alış verişleri ve toplantılar yapılacağı, alınan görüşler ve toplantılar çerçevesinde teknik inceleme komisyonu tarafından ürün veya hizmet grubu kriterleri ile ilgili nihai kriter taslağı hazırlanarak Çevre Etiketi Kurulu’na sunulacağı hususları yer almaktadır.

Aynı ilgi yazıda; Bakanlık tarafından Yönetmeliğin 21’inci maddesinin 6’ncı fıkrası uyarınca çevre etiketi ürün veya hizmet grubu kriterini belirleme çalışmaları kapsamında hizmet alımı yapılmış olduğu belirtilmiş ve bahse konu hizmet kapsamında hazırlanan Yaşam Döngüsü Değerlendirme Raporu, Teknik Değerlendirme Raporu ve Taslak Çevre Etiketi Kriterleri TOBB’a iletilmiştir.

Yaşam Döngüsü Değerlendirme Raporu, Teknik Değerlendirme Raporu, Taslak Çevre Etiketi Kriterleri ve Görüş Bildirme Formu TOBB (http://www.tobb.org.tr) ana sayfasında “TOBB Birimleri” başlığı “Sektörler ve Girişimcilik Dairesi” linkinde bulunan “Genel Bilgilendirme” bölümünde yer almaktadır. Taslak kriterlere ilişkin görüşlerin görüş bildirme formuna işlenmiş olarak, söz konusu raporlar ve taslak kriterlere ilişkin görüşlerinizin en geç 17.09.2020 tarihi mesai saati sonuna kadar m.baskar@ayto.org.tr adresine elektronik ortamda gönderilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

AYDIN TİCARET ODASI