İRAN TARIM SEFERBERLİĞİ BAKANLIĞI TALEPLERİ HAKKINDA 23.07.2020

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gelen yazıda;

Tahran Ticaret Müşavirliği’nin ilgili yazısına atfen, İran Tarım Seferberliği Bakanlığı ile bir toplantı gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Söz konusu toplantıda; bitki sağlığı ve güvenliği, geleneksel tıp, organik ürünler ve bitkisel ilaç alanında iki ülke arasında teknik işbirliği anlaşması imzalanmak istendiği, İran’ın ihraç ürünleri olan safran, mantar, hurma, kuru üzüm, lavanta, gül, kekik, nar, çamfıstığı kabuğu vb. diğer bazı bitki ve bitkisel ürünler için ülkemizdeki ilgili kurumlarla işbirliği ve gerekli durumlarda ortak markalaşma çabalarına girmek istendiği belirtilmektedir. Ayrıca, nar çekirdeğinin yağını almak için ülkemizde teknolojisi bulunan bir şirketle İran’da ortak yatırım yapılmasının arzu edildiği  dile getirilmektedir. Ek olarak, meyve- sebze kurutma, kuruyemiş dezenfektanı, paketleme, ambalajlama ve otomatik hasat makinelerine ihtiyaç duyulduğu ve söz konusu makineleri Türkiye’de üreten veya satan firmalarla tanışmak istedikleri, ülkemizin olumlu yatırım oranı ve pazar olanakları nedeniyle Türkiye’de ortak yatırım yapılabileceği vb. hususları üzerinde durulmaktadır.

Yazıda devamla, toplantıda belirtilen hususlarla ilgilenen firmalarımızın M. Hasan Ebrahimi – Zist Atisazan Sabz (zas_green@hotmail.com; 0098 912 803 30 50) iletişim bilgileri kanalıyla irtibata geçmelerinin mümkün olacağı belirtilmiş olup; firmalarımızın İran tarafı ile irtibata geçmeden önce Tahran Ticaret Müşavirliği’nin websitesini (https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati-guney-asya/iran/raporlar ) ziyaret etmeleri ve gerekli durumlarda Müşavirlik ile temasa geçmelerinin faydalı görüldüğü bildirilmektedir.

Üyelerimizin bilgisine sunulur.