Zeytinyağı Üretiminden Kaynaklı Atık ve Atıksularının Yönetimi Duyurusu 10.12.2019

Sayın Üyemiz,

T.C. Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Odamıza gönderilen yazıda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yazısı ile zeytinyağı üretim tesislerinde, zeytinlerin sıkılmasından sonra arta kalan zeytin küspesi pirina (yağlı prina) olarak adlandırılan pirinadan organik çözücülerle ekstraksiyon yapılarak pirina yağı elde edildikten sonra geriye kalan yağsız pirinanın (küspe) ise, 13.01.2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 25 inci Maddesi ile 03.07.2009 tarihli ve 27277 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrol Yönetmeliği’nde belirtilen sınır değerleri sağlaması durumunda yakıt olarak kullanılabildiği, pirinadan elde edilen yakıt için İl Müdürlüklerinden Yakıt Satış İzin Belgesi alınması gerektiği, prina briketi ve ilgili diğer mevzuata uygun yem, gübre ve toprak zenginleştirici ürünler elde edilmesi halinde, söz konusu faaliyetlerin “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği” ve “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” kapsamında tehlikesiz atık geri kazanım tesisi olarak değerlendirildiği ancak Ülkemizde zeytin sezonunun başlamasıyla birlikte zeytinyağı üretimi sırasında oluşan atıkların ve özellikle pirinanın mevzuata aykırı şekilde dağıtımı, üretimi ve satışı yapıldığına dair şikâyetlerin Bakanlığa intikal ettiği belirtilerek, bu kapsamda; mevzuat çerçevesinde, zeytinyağı üretim tesislerinden kaynaklanan pirinanın miktarı ve verildiği yerlerin belirlenmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almadan faaliyet gösteren pirina tesislerinin ve pirinasını kendi kurutarak mevzuatta istenen kıstaslara uygun olmayan pirina yakıtını piyasa süren zeytinyağı işletmelerinin titizlikle denetlenmesi ve elde edilen verilerin mer’i mevzuat kapsamında değerlendirilerek gerekli işlemlerin yapılacağı bildirilmiştir.

Bu kapsamda, 17.11.2015 tarihli ve E.13664 sayılı 2015/10 No’lu Zeytinyağı Tesislerinde Oluşan Atıksuların Yönetiminde Uyulması Gereken Teknik Hususlar Genelgesi ekinde yer alan “Zeytinyağı Tesislerinde Oluşan Atıksuların Yönetiminde Uyulması Gereken Teknik Esaslar” a uyulup uyulmadığı hususunda; İlimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren tüm zeytinyağı işletmelerinde ve pirina tesislerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce denetimlerin gerçekleştirileceği, denetimler neticesinde lagünleri uygunsuz olup üniversitelerin inşaat ve çevre mühendisliği bölümlerine lagün planı hazırlatmayan ve onay için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunmayan, atıksularını mevzuatta yer alan şartları sağlamadan alıcı ortama vermek yoluyla çevre kirliliğine yol açtığı tespit edilen ve pirinanın mevzuata aykırı şekilde dağıtımı, üretimi ve satışını yaptığı tespit edilen işletmelere 5497 Sayılı Kanun ile değişik 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari yaptırım uygulanacağı bildirilmiştir.

Bilgilerinize önemle duyurulur.

AYDIN TİCARET ODASI