YEMEK HARÇLARI HK. 11.07.2023

Sayın Üyemiz,
T.C. Efeler Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda, Türk Gıda Kodeksi-Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği 5. maddesi 2. fıkrasında “Bu tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu tebliğe uygun olur.”ibaresi yer almaktadır.

Bu doğrultuda, pide, lahmacun, börek gibi gıdaların harçlarında kırmızı et dışında farklı bir et türü kullanılacaksa (tavuk eti, deniz ürünleri vb.) bunun “pide (tavuklu) ya da tavuklu mantı/börek “ şeklinde belirtilmesi ve harçlarda tek hayvan türü etinin kullanılması (kırmızı ve beyaz etin karıştırılmaması) zorunluluğu vardır. Ayrıca Bakanlık Gıda Numune Alma Planı çerçevesinde pide, köfte, kebap, lahmacun, börek gibi gıdaların harçlarından eğer harç kalmadıysa pişmiş son üründen numune alınacak olup analiz sonucunda olumsuzluk tespiti halinde yasal işlem uygulanacağı bildirilmiştir.

Resmi yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Üyelerimizin bilgisine sunulur.