KONAKLAMA VERGİSİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ 14.12.2022

Sayın Üyemiz,

14.12.2022 tarihli ve 32043 sayılı Resmi Gazete’de Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği yayımlanmış olup ilgili Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/12/20221214-6.htm  linkinden ulaşabilirsiniz. Bu Tebliğ kapsamında, konaklama vergisinin konusunu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturur. Bu Tebliğ ile konaklama vergisinin uygulamasına dair açıklamalar ile usul ve esaslarının belirlenmiştir. Verginin konusu otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetlerdir. Vergiyi doğuran olay verginin konusuna giren hizmetlerin sunulması ile meydana gelir. Verginin mükellefleri mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Verginin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, KDV hariç, her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır. İstisnalar Tebliğ’de belirtilmiş ve sair konular düzenlenmiştir.

Üyelerimizin bilgisine sunulur.