7420 GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 14.11.2022

09.11.2022 tarihli ve 32008 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 9 uncu maddesindeki muafiyetten yararlanma sınırı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu güç oranı, yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar açısından 25 kW’den 50 kW’ye çıkarılmıştır.

Aynı Kanunun 23 üncü maddesinin 8 inci fıkrasından “6 000 000 lira” ifadesi çıkarılmış fıkrasının son cümlesi “Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir” şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca maddeye bir fıkra daha eklenmiş ve Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri de istisna kapsamına dâhil edilmiştir. Bu Kanun ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 29 uncu maddesine getirilen değişiklik ile Üniversitelerin tıp fakültelerinin beşinci yılını tamamlayıp altıncı yılına geçen öğrencileri ile diş hekimliği fakültelerinin dördüncü yılını tamamlayıp beşinci yılına geçen öğrencilerine intörn eğitimi döneminde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında on iki ayrı geçmemek üzere vakıf üniversitelerinde ise 4.702 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ücret ödenmesi kararlaştırılmıştır. Vakıf Üniversiteleri bu tutarın üzerinde ödeme yapmak isterse bu tutarı belirleme yetkisi mütevelli heyetine verilmiştir.

2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının ilk cümlesine yapılan değişiklik gereği ücretsiz girişli günübirlik tesisin bütünleyici unsuru olan denizle bağlantısını sağlayan kıyı kullanımlarında Devlet İhale Kanununun 75 inci maddesinden doğan bedeller ödenmeyecektir. Fıkraya yeni eklenen cümle ile bu tesisler Bakanlık Döner Sermaye İşletmesiMerkez Müdürlüğü veya iştiraki şirketler tarafından işletilebilecek ancak üçüncü kişilere devredilemeyecek ve işlettirilemeyecektir. Bu Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici madde eklenmiştir. Bu madde ile Covid-19 sebebiyle ödenen kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler ile nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunduğu işveren tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti hâlinde işverene uygulanan idari para cezalarından bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Bu Kanun ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin altıncı fıkrasına eklenen bent ile Geçici ithalat rejimi kapsamında kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı taşıtları Türkiye Gümrük Bölgesine getiren hak sahipleri tarafından gümrük idaresine bilgi verilmeden taşıtsız yurt dışına çıkılması durumunda ilk fıkraya göre alınan ceza 8 kat artırılacaktır. Yine bu Kanuna eklenen geçici madde ile 09/11/2022 tarihi itibariyle geçici ithalat rejimi kapsamında kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine getirilerek gümrük idaresine bilgi verilmeden taşıtsız yurt dışına çıkılması durumunda da, 241 inci maddenin altıncı fıkrasının (e) bendi hükmü uygulanacaktır. Bu Kanun ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na 32/B maddesi eklenmiştir. Eklenen maddeye göre Kurumlar tarafından sermayeye eklenen öz sermaye kalemlerinin, sermayeye eklendiği tarihten itibaren beş tam yıl geçtikten sonra herhangi bir şekilde sermaye azaltımına konu edilmesi durumunda tespit edilen tutara göre 4 üncü fıkra üzerinden vergi kesintisi yapılacağı düzenlenmiştir ve sair konularda düzenlemeler yapılmıştır.

İlgili Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221109-10.htm linkinden ulaşabilirsiniz.

Üyelerimizin bilgisine sunulur.