İZİNLİ GÖNDERİCİ UYGULAMASI HAKKINDA 15.03.2022

Sayın Üyemiz,

1975 TIR Sözleşmesi ve 1 seri no'lu Gümrük Genel Tebliği (TIR İşlemleri) çerçevesinde yürütülen TIR Karnesi hareket, çıkış ve varış işlemleri ilgili gümrük idarelerince yürütülmektedir.

Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, TIR Karnesi hamillerinin işlemlerini kolaylaştırmak adına uygulanmaya başlanan izinli gönderici uygulaması kapsamında, TIR Karnelerinin, gerekli tescil işlemlerini yaptırılması amacıyla fiziki olarak gümrük idaresine gönderilmesi gerekliliği uygulamasına son verilmiştir.

TIR Karnesi hamillerinin işlemlerini kolaylaştırmak adına uygulanmaya başlanan İzinli Gönderici Uygulaması kapsamında üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden tarafımıza iletilen yazı ekte bilgilerinize sunulmuştur.

EK

Üyelerimizin bilgisine sunulur.