İŞLETME KAYIT BELGESİ ZORUNLULUĞU HK 06.01.2022

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, 13/06/2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 13/12/2010 tarihinde yürürlüğe giren 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda; Gıda İşletmecisi: ‘Kar amaçlı olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından gıdanın üretimi, işlenmesi ve dağıtımının herhangi bir aşamasında kontrolü altında yürütülen faaliyetlerin, mevzuat hükümlerine uygunluğundan sorumlu olan gerçek veya tüzel kişi’ olarak tanımlanmaktadır. Aynı Kanunun 30 uncu maddesinde “Bu Kanun kapsamındaki gıda ve yem işletmelerinden onaya veya kayıt işlemine tabi olanlar ile onay ve kayıt işlemlerine ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir. Onaya tabi işletmeler için, faaliyete geçmeden önce Bakanlıktan onay alınması zorunludur. Kayıt işlemine tabi işletmeler, faaliyetleri ile ilgili işletme kayıtlarını Bakanlığa yaptırmak zorundadır” hükmü yer almaktadır.

Bu çerçevede, Odamıza bağlı tüm gıda satış ve toplu tüketim (bakkal, kahvehane, toptancı, bar, kafeterya, aperatif salonu vb.) yerlerine ve de gıda işletmesi olmayıp kendi bünyesinde veya dışarıdan satın alınarak işyerlerinde toplu yemek verilen (yemekhanesi olan) üyelerimizin 5996 sayılı kanun uyarınca “İşletme Kayıt Belgesi” almalarının zorunlu olduğu bildirilmiştir.  Henüz işletme kayıt belgesi başvuru yapmamış üyelerimizin, işyeri yetkililerinin ekteki beyannameyi düzenleyerek başvurularını ivedilikle İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne iletmeleri gerekmektedir.

Aydın Ticaret Odası

EK