AYMES, ULUSAL MESLEK STANDARDI VE ULUSAL YETERLİLİK SEKTÖR DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRDİ 11.11.2021

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı VOC-Test III Hibe Programı tarafından desteklenen ve Aydın Ticaret Odası  tarafından yürütülen AYMES-AYTO Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi Projesi kapsamında  "Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik Sektör Değerlendirme Çalıştayı gerçekleştirildi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Oda Başkanı Hakan ÜLKEN’in moderatörlüğünde gerçekletirilen çalıştayda gıda sektörünün durumu hakkında konular değerlendirilerek, sektörle ile ilgili sorun, talep ve beklentiler görüşüldü. 


AYTO’DAN AYDIN’A 2 MİLYONLUK YATIRIM
Toplantıda proje amacı ve faaliyetlerinin anlatıldığı sunumda, gıda sektörünün ülke ve il bazında durumu ele alınarak Aydın’a 2 milyon değerinde yatırım sunan  proje ile Gıda sektöründe nitelikli ve belgeli iş gücü geliştirerek Gıda sektöründe Dolum ve Paketleme Operatörü ve Kurutma İşlemi Operatörü (teknolojik uygulamalar) mesleklerinin Ulusal Meslek Standartları- Ulusal Yeterliliklerinin hazırlandığı, Fırın ve Unlu Mamüller Üretim Operatörü, Tadımcı, Zeytinyağı Üretim Operatörü ve yakın zamanda belge alma zorunluluğu getirilen Bitkisel Yağ Üretim Operatörü olmak üzere ulusal yeterliliği bulunan 4 alanda AYMES AYTO Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezinin, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca  yetkilendirme çalışmalarının devam ettiğine değinildi. 


GIDA SEKTÖRÜNDE DOLUM VE PAKETLEME OPERATÖRÜ (SEVİYE 4), KURUTMA İŞLEM OPERATÖRÜ (SEVİYE 4) TASLAK MESLEK STANDARTLARI VE TASLAK YETERLİLİKLER GÖRÜŞE SUNULDU
Çalıştay sırasında proje ve ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerin hazırlanma ve görüşe çıkılma sürecine ilişkin anket çalışması gerçekleştirildi.  AYMES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi çalışmalarının MYK yetkilendirme ve TÜRKAK Akreditasyon çalışmalarına devam edildiğine değinilerek, proje kapsamında TR 32 Bölgesi ve Eskişehir, Gaziantep illerine gerçekleştirilen Ticaret Odaları ve firma ziyaretlerinin çıktılarına yer verildi, AYMES websitesi ve sınav süreçleri için kullanılacak online başvuru portalı tanıtıldı.

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan ÜLKEN, projenin ülkede önemli, bölgesel anlamda da güçlü,  başat olunan bir konuya yoğunlaştığına değinerek “ Bölgemiz ve ilimizin kalkınma zamanı geldi dediğimiz bir dönemde pandemi hayatımıza girdi. Hizmetten gıdaya birçok sektör bu süreçten etkilendi. Son dönemde pandeminin etkilerinin yanı sıra fiyat istikrarsızlığı, enerji maliyetleri, sanayide doğalgaz zamları gibi konuların yanı sıra akışta bir AB uyum süreci de var. Bu süreçlerin başat faktörlerin biri de nitelikli ve belgeli iş gücünün geliştirilmesi. Biz AYTO olarak hem yerelde hem ulusalda Üyelerimizin sorun, talep ve çözüm önerilerini ilgili mercilere iletiyoruz. Aynı zamanda bunlara yönelik her yıl projeler üretmekteyiz. Bugün Meslek Standartlarının geliştirilmesi kapsamında çalıştay gerçekleştirdiğimiz projemiz ve İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki projemiz de 400 proje arasından başarı elde ederek hibe almaya hak kazanan projelerdir. Yakın zamanda Odamız Üyelerine yönelik Oda çalışmaları Asya- Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nca düzenlenen CACCI 9. Yerel Oda Ödülleri Yarışmasında birinci oldu. Bu kapsamda Odamıza ve çalışmalarımıza emek veren AYTO Yönetim Kurulumuz, Meclisimiz, Genel Sekreterimiz, yetkin personelimize ve siz Üyelerimize ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. Proje çalışmaları, mesleki yeterlilik başvuruları ve aklınıza gelen her konuda sorularınızı yetkin personelimize, komite üyelerimize ve bana iletebilirsiniz” dedi.


Çalıştay sonunda AYTO Üyelerinin Mesleki Yeterlilik belgelendirmeleri, belgelerin AB’de geçerlilik ve süreleri hakkında soruları cevaplandırıldı. ÜLKEN, AYTO Üyelerinin sektörel sorunlarını birebir dinleyerek cevapladı ve çözüm önerileri tartışıldı. Çalıştayda AYTO Üyeleri için açılan AYTO ihbar hattı numarası paylaşıldı.