ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜNDE FİRE VE ZAYİAT ORANLARI BELİRLEME ÇALIŞMASI 07.07.2021

Bilindiği üzere ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinin başında gelen zeytin ve zeytinyağı taşıdığı yüksek besin değeri ve insan sağlığına olan katkısıyla temel gıda maddelerinden bir tanesidir. Zeytinyağı, ülkemizin de aralarında bulunduğu, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sadece sağlıklı bir gıda maddesi değil aynı zamanda önemli bir ekonomik faaliyet alanı niteliği taşımaktadır.

Bu kapsamda, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) talebi ile, sofralık zeytin ve zeytinyağının üretimi sırasında işletmenin kapasitesinin hesaplanması, üretimin her aşamasındaki kayıplar vb. konularda çalışma yapılması ve bu kapsamda bir komisyon oluşturulması kararlaştırılmıştır. Sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe, fire ve zayiat oranlan konusunda çalışma yapmak üzere İzmir Ticaret Borsası Sıvı ve Katı Yağ İmalatı, Sıvı, ve Katı Yağların Toptan Ticareti ve Meyve ve Sebzelerin Toptan Ticareti Meslek Komitelerinden ikişer temsilci ile Borsa uzmanları, UZZK ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü temsilcilerinden oluşan bir çalışma komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon çalışmaları doğrultusunda zeytinyağı sektörüne ilişkin 4 adet anket hazırlanmıştır. Hazırlanan anket soruları ile sektöre ilişkin sağlıklı veri elde edilmesi amaçlanmış ve oluşturulacak dokümanlarda bu verilerden yararlanılması planlanmıştır.

Bu çerçevede, aşağıda linkleri sunulan anketlerin sektör temsileri tarafından doldurulmasını rica ederiz.

Zeytin ve_ Zeytinyağı Sektörüne İlişkin Hazırlanana Anketler:

·         Zeytinyağı Rafinasyon Sürecinde Ortaya Çıkan Fire Zayiat Oranları Anket Soruları: https://forms.gle/1eEo32aGkpc2CYC36